Nu får dødsdømte frihedskæmpere deres egen stemme: Græd ikke over mig, kære Mor

De Sidste Timer, der er en samling af breve fra dødsdømte frihedskæmpere, er nu også kommet som lydbog. Eller rettere kommer, for også her driller coronavirussen.

Det bliver ikke mere gribende: 112 unge mænd skriver det allersidste brev til deres kære, inden turen går til stedet, hvor de skal henrettes for deres kamp mod den tyske besættelsesmagt.

Bogen kom allerede i 1945 og er siden blevet genoptrykt i 1955, 1985 og 2012, og nu kommer den så som lydbog i anledning af, at det er 75 år siden, at Danmark atter blev frit.

- Vi syntes, at frihedskæmperne fortjente at få deres egen stemme, fortæller idemanden bag, Henrik Hartvig Jørgensen, hvis far selv var modstandsmand.

Oplæserne er nogle af Danmarks bedste skuespillere, for eksempel læser Lars Mikkelsen brevet fra Svend Otto Nielsen til hans mor - det brev, hvis indledende linjer også er overskriften på denne artikel.

Svend Otto Nielsen. Udrag fra 'Græd ikke over mig, kære Mor'

- Vi skal jo alle dø, se at komme over det, kære mor, hurtigst muligt. Jeg selv tager det ganske roligt, er ikke spor bange, jeg håber, at jeg kommer over i en bedre verden.

Autenciteten har fået et ekstra nøk ved at skuespillerne også kommer fra de samme steder i Danmark, som de myrdede modstandsfolk. For eksempel læser Kasper Nielsen, der er født i Over Jerstal, afskedsbrevet fra Paul Petersen Holm, der blev født i Frørup og gik i skole i Haderslev. Det kan du høre her:

Artiklen fortsætter under billedet.

Paul Petersen Holm, skudt i Ryvangen 13.3.1945
Paul Petersen Holm, skudt i Ryvangen 13.3.1945

Paul Petersen Holms historie.

Paul Petersen Holm blev født i 1920 i Frørup uden for Christiansfeldt. Han gik i skole i Haderslev og lærte som maskinarbejder på en fabrik i Haderslev. Som svend flyttede han til Svendborg og arbejdede på værftet som svejser. Han blev medlem af den første modstandsgruppe i Svendborg og var med på flere sabotageaktioner mod tyske skibe på Svendborg Værft, der båede byggede og reparerede skibe for den tyske Kriegsmarine. Han blev taget af tyskerne den 5.8.1944 og sendt til Frøslev Lejren. Han flygtede fra lejren, men blev så taget igen i København, da han var på vej til Sverige. Han blev skudt få dage før sin 25 års fødselsdag og mindre end to måneder før befrielsen.

- Det giver lytteren en ekstra stærk oplevelse af, at der virkelig var nogle levende mennesker, der måtte lade livet for en sag, de troede på, og et fælleskab, de var en del af, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen.

Lydbogen er blevet til i et samarbejde med Mofibo, der udbyder lydbøger, men denne udgivelse er speciel. Mofibo har lovet at aflevere enhver fortjeneste på bogen til Frihedsmuseets Venners Forlags Fond. Og alle de medvirkende skuespillere medvirker gratis, og hvis lydbogen skal streames andre steder, bliver det også non-profit.

Statsminister Mette Frederiksen har lovet, at hun vil læse forordet til lydbrevene. Og hvornår kommer bogen så?, spørger du med rette.

Lydbogen skulle være udgivet i dag, samtidig med at det nyopbyggede Frihedsmuseum efter planen skulle have slået dørene op. Men som så meget andet er det blevet udskudt. Til gengæld er den fysiske bog udkommet for femte gang i dag på Kristeligt Dagblads Forlag.

Svend Otto Nielsen. Udrag fra 'Græd ikke over mig, kære Mor'

- Tak for de lykkelige stunder, vi har haft sammen, jeg har genoplevet mit liv endnu engang i løbet af disse fem ensomme måneder, og i den anledning har du mange gange været i mine tanker.