Psykiatrien mangler flere som Christina - men nu forsvinder populær ordning

Region Syddanmark har hvert år været i stand til at få fastansatte læger i psykiatrien gennem en særlig ordning, hvor lægerne kunne arbejde i en periode i psykiatrien. Nu udfases ordningen helt.

Børne- og Ungdomspsykiatrien i Region Syddanmark er i knibe.  Og nu ser kniben ud til at blive værre. 

Men lad os først lige kigge ind på et af kontorerne. 

- Hvad med din diæt? Får du spist tre gange om dagen? 

Den 15-årige Lukas Rasmussen er til samtale på børne- og ungdomspsykiatrien i Vejle. 

Lukas Rasmussen var til samtale med Christina Fisker. Det lærte de begge to noget af.
Lukas Rasmussen var til samtale med Christina Fisker. Det lærte de begge to noget af.
Foto: Finn Grahndin, TV SYD
quote

Det er dybt problematisk

Christina Fisker, medicinstuderende, Odense

Lønnet praktik 

Overfor ham sidder Christina Fisker. Hun er medicinstuderende på universitetet i Odense og er ret så interesseret i børne- og ungdomspsykiatri, som hun måske vil lave sin afsluttende opgave om. Så hun er her i to uger i et lønnet praktikophold.

- De har lagt en supergodt program for mig, så jeg får et indblik i mange forskellige forhold her, siger den 26-årige kvinde. 

Vil lokke flere læger til

Omvendt håber man både i regionen og her på det psykiatriske sygehus, at Christina Fisker synes rigtigt godt om at være her.       

- Vi håber da, at hun vil vælge os. Eller i hvert fald at hun taler pænt om os til sine med-studerende, siger afdelingslæge Sidsel Møller-Helgestad. 

Børne- og ungdomspsykiatrien i Region Syddanmark får flere patienter

Antal patienter i 2016: 8.575 - antal patienter i 2021: 10.603. Det er en stigning på 23,7 procent. 

Antal indlæggelser i 2016: 936 - antal indlæggelser i 2021: 1.280. det er en stigning på 36,8 procent. 

Samtidig er der mangel på specialoverlæger i psykiatrien i Region Syddanmark. For tiden er der 10 ledige stillinger.    

Dybt problematisk

Regionen må da også satse endnu mere på lønnet praktikophold som lokkemiddel. For den mister efter sommerferien det langt stærkere lokkemiddel - nemlig KBU-ordningen (Klinisk Basis Uddannelse). Det er den ordning, hvor nyuddannede læger lærer at være læge og får indblik fra forskellige sygehuse. 

Men fremover udgår psykiatrien af KBU-ordningen. En beslutning taget af sundhedsstyrelsen i 2017. Siden er ordningen skrumpet ind og forsvinder altså nu helt. 

- Det er dybt problematisk, siger Christina Fisker. 

Sidsel Mølle-Helgestad, afdelingslæge på børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling i Vejle, er ærgerlig over, at KBU-ordningen ikke længere vil indbefatte psykiatrien.
Sidsel Mølle-Helgestad, afdelingslæge på børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling i Vejle, er ærgerlig over, at KBU-ordningen ikke længere vil indbefatte psykiatrien.
Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Ud i virkeligheden

Hun peger på, at KBU'erne selvfølgelig er ekstra hænder i den periode, de opholder sig på f.eks. børne- og ungdomspsykiatrien, som mangler læger. Men hun peger på et endnu mere kritisk problem. For det betyder, at læger ikke længere kommer i berøring med psykiatrien og dermed bliver "lokket" til at blive ansat her. 

-  Der er helt sikkert nyuddannede læger, der fravælger psykiatrien, simpelthen fordi de aldrig får stiftet bekendtskab med den, siger afdelingslæge Sidsel Møller-Helgestad. 

Psykiatrisk sygehus i Vejle hvor både børn, unge og voksne kan blive behandlet.
Psykiatrisk sygehus i Vejle hvor både børn, unge og voksne kan blive behandlet.
Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Christina Fisker er enig i, at det er vigtigt at afprøve det i "virkeligheden".

- Det er jo, når man kommer ud i hverdagen, at man finder ud af, om man kan se sig selv i netop det her job med netop den her patientgruppe. Og hvis man ikke får den mulighed som nyuddannet læge, så tænker jeg, at der er mange, der går en anden vej. 

Chefer har advaret  

"Lægefaglige direktører advarer mod at droppe psykiatrien i KBU". Sådan lød overskriften i Dagens Medicin dengang i 2017. En af kritikerne var - og er - lægefaglig direktør i Region Syddanmark, Anders Meinert Pedersen. 

- Det er for os rigtig skidt at se, at man i den akutte indsats nu påtænker at flytte KBU-lægerne fuldstændigt væk fra specialet i psykiatri. Det er et problem, siger han. 

- Jeg er enig i, at det af faglige årsager er en god idé, at alle KBU-læger bør få en tur igennem almen praksis. Men det er en dårlig idé at gøre dette ved at fjerne psykiatri i KBU, som er indført for at forbedre muligheden for rekruttering til dette speciale. Og da specialet fortsat mangler speciallæger, bør denne mulighed ligeledes af samfundsmæssige årsager opretholdes, sagde Anders Meinert Pedersen til Dagens Medicin.

Jobmulighed

Christina Fisker siger farvel til Lukas Rasmussen. Men kan udmærket se sig selv sige goddag til et job i psykiatrien. 

- Det overvejer jeg bestemt. Jeg har dog to andre muligheder i kikkerten. Nu afprøver jeg det her først. Men der er ingen tvivl for mig om, at der er mange fede ting ved at arbejde i psykiatrien, så det er bestemt en mulighed, siger hun.