Familie på seks evakueret i hast til gymnastiksal: - Det er uprofessionelt

Familien Schou har måttet overnatte i en gymnastiksal i Sønderborg, efter de sent i aftes blev evakueret fra deres hjem. Forløbet har givet dem et rodet og uprofessionelt indtryk af politiet.

Artikel opdateret torsdag den 17/11 klokken 16.15 med svar fra vicepolitiinspektør Jesper Hansen ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

Familien Schou havde en helt almindelig hyggelig aften i sofaen foran fjernsynet tirsdag aften, da politiet pludselig ringede på døren med beskeden om, at familien skulle skynde sig at pakke de mest fornødne ting og derefter forlade hjemmet.

- Vi er lige vågnet efter at have overnattet i en gymnastiksal, og vi ved ikke, hvornår vi kan komme hjem igen, siger Vibeke Schou, der er mor til fire hjemmeboende børn.

I mere end en time stod de to betjente ude foran huset i landsbyen Kær på Als, der blot ligger 250 meter fra en af bomberne, og ventede på, at familien fik pakket færdig, så betjentene kunne eskortere dem ud af den mere end to kilometer store sikkerhedszone.

Familien kommer fra København og er for nyligt flyttet til Als for at få mere ro i tilværelsen, men det er for alvor blevet sat på pause efter evakueringen.

- Det er noget kaotisk, men der var egentlig kun det ene af vores børn, der blev meget utryg ved situationen, fordi vi ikke vidste, hvad der skulle ske, siger Vibeke Schou, der dog tilføjer, at børnene hurtigt fandt sig til rette på deres nye midlertidige fællesværelse.

- Da først vi kom ned i gymnastiksalen, så spænede ungerne ned og begyndte at lege på madrasserne og lavede dansekonkurrence og alt den slags.

Til trods for, at familien har sovet på luftmadrasser i gymnastiksalen, så har de ifølge Vibeke Schou fået en ganske fin nattesøvn.
Til trods for, at familien har sovet på luftmadrasser i gymnastiksalen, så har de ifølge Vibeke Schou fået en ganske fin nattesøvn.
Foto: Jan Johansen, TV2

Rodet og uprofessionelt af politiet

Familien forsikrer, at de har det helt fint, men der er en del bekymringer, som fylder meget i hovederne på såvel børn som voksne.

- Det, der bekymrer min mand og jeg mest, er nok, hvad der sker med huset, og hvem der skal dække eventuelle skader og den slags, siger Vibeke Schou og fortsætter:

- Vi har også nogle dyr på vores ejendom, og det er dem, ungerne er mest bekymrede for. Dem kunne vi jo ikke tage med, og vi ved heller ikke, hvornår vi kan komme tilbage og fodre dem.

I det hele taget har familien rigtig mange spørgsmål, som de ikke kan få svar på, og det har givet dem et rodet og uprofessionelt indtryk af politiets indsats.

- Det er jo ikke de enkelte betjentes skyld, for de gør jo bare, som de får besked på. Men nu har politiet rodet med de bomber i ugevis, så hvorfor har vi ikke for eksempel fået en SMS med en forklaring af, hvordan en evakuering ville foregå, hvis det blev aktuelt, spørger Vibeke Schou.

Politi genkender ikke kritikken

Vicepolitiinspektør ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Jesper Hansen, siger til TV SYD torsdag, at han godt forstår, hvordan spørgsmålet kan opstå i en situation som denne, men han forsikrer for, at politiet blot har gjort sit bedste for at beskytte borgerne.

- Vi havde hele tiden en forventning om, at vi havde god tid til at planlægge sprængningen. Men da EOD fortæller, at den ene bombes stand var dårligere end forventet, så besluttede vi i samarbejde med andre relevante myndigheder i beredskabet, at bomben skulle sprænges hurtigst muligt, og at vi skulle evakuere området i en fart, siger Jesper Hansen.

Samlet set er det Jesper Hansens vurdering, at politiet ud fra omstændighederne har ydet en god, professionel indsats.

- Man kan altid kigge indad og se, om man kunne gøre noget bedre, men ud fra situationen, så synes jeg, vi fik løst det på en professionel og tryg måde. Vi fik informeret borgerne så hurtigt som muligt, og vi fik alle ud, men vi fik det også gjort på en måde, så der ikke opstod panik, konkluderer han.

På trods af, at der er evakueret omkring 400 personer fra sikkerhedszonen omkring bomberne, så er der kun omkring 10-12 personer, der har måttet overnatte i Humlehøj Hallen i Sønderborg.
På trods af, at der er evakueret omkring 400 personer fra sikkerhedszonen omkring bomberne, så er der kun omkring 10-12 personer, der har måttet overnatte i Humlehøj Hallen i Sønderborg.
Foto: Jan Johansen, TV2

Ikke mange i hallen

En af de få ting, Vibeke Schou har kunnet få et svar på, er, at der er omkring 400 mennesker, der er evakueret fra området, hvor familien bor.

Alligevel når hun kigger sig omkring i Humlehøj Hallen i Sønderborg, som politiet har stillet til rådighed for familier, der ikke har andre steder at evakuere til, kan hun ikke tælle ret meget mere end cirka ti mennesker.

- Vi er jo nye i området, så vi kender ikke så mange, og da vi jo er seks i familien, så er det altid lidt svært at finde sovepladser hos andre. Men jeg tænker, at de fleste andre måske har venner og familier, som de kan sove hos, siger Vibeke Schou.

En af dem, der netop har kunnet trække på familien i en situation som denne, er Johanne Lund, der i aftes måtte vække sin toårige datter, da de ligesom familien Schou blev evakueret af uniformerede betjente.

Hun har heldigvis familie i byen, så i stedet for at sove i en gymnastiksal så har hun overnattet hos sin mor. Og måske derfor har hun heller ikke helt det samme billede af politiet som Vibeke Schou.

- Selvfølgelig er vi påvirkede og spændte på, hvad vi kommer hjem til, men det er jo ude af vores hænder. Jeg synes egentlig, at politiet har gjort det godt, så for mig var det mest kaotiske at få min lille datter vækket og gjort klar, men det kan det også være en helt almindelig dag, når hun skal i institution, siger Johanne Lund på vej til arbejde.