Flyselskab fylder bæredygtigt brændstof på fly

Som de første i Danmark bliver flyene på indenrigsruten mellem Sønderborg og København nu tanket med brændstof, der er produceret af blandt andet restolie.

Torsdag morgen klokken 07 lettede et Alsie Express-fly fra Sønderborg Lufthavn med kurs mod København.

Det var en helt almindelig flyvning – og så alligevel ikke. Flyets brændstof var nemlig mere bæredygtigt end ellers, og det er første gang på en indenrigsflyvning i Danmark, at fly afsætter et mindre aftryk på klimaet, når der kommer luft under vingerne.

- Vi er stolte over, at vi er de første. Det er det første skridt mod målet i vores branche om at CO2-reducere med 70 procent i 2030, siger Dennis Rybasch, der er administrerende direktør hos Alsie Espress.

Selskabet har indgået et samarbejde med Shell, og derfor kunne morgenens første 35 passagerer flyve mod hovedstaden på CO2-reducerende brændstof. 

Direktøren glædede sig ikke kun over det klimavenlige aftryk, men også at det var den første flyvning i flere måneder, eftersom ruten har været midlertidigt nedlukket grundet covid-19 og restriktioner.

Certificeret brændstof

Det nye brændstof er en blanding af fossilt brændstof og biobrændstof. Det er organisk materiale, som eksempelvis kommer af restolie fra fødevareindustrien.

Det finske selskab Neste producerer brændstoffet til flyene hos Alsie Express. De er blandt verdens førende inden for udviklingen af biobaserede brændstoffer.

quote

Vi er stolte over, at vi er de første.

Dennis Rybasch, direktør, Alsie Espress

Ifølge direktøren bliver det bæredygtige brændstof først implementeret nu, da flybranchen er underlagt restriktioner, der skal overholdes.

- Vi er ekstremt reguleret. Det, vi hælder i tankene, skal være certificeret, så det lever op til standarderne. Derfor er der heller ikke uanede mængder, og den teknologiske udvikling skal kunne følge med, siger Dennis Rybasch.

Med mere bæredygtigt brændstof i tankene forventer flyselskabet at CO2-reducere svarende til omkring fire procent af den årlige udledning på indenrigsruten mellem Sønderborg og København.

Hvad er biobrændstof?