Frands fik hjertestop i 2015 og hjælper nu frivilligt andre i samme situation

300 frivillige kommer på skift i forskellige funktioner på Sygehus Sønderjylland. Heriblandt Frands Andersen der kan sætte sig i patienternes sted.

Da Frands Andersen i 2015 faldt om med et hjertestop og blev indlagt, opstod der mange frustrationer og spørgsmål, der ikke kun gik på sygdommen i sig selv.

Nu, syv år senere, har han stadig mén efter hjertestoppet, og hver onsdag er han tilbage på hjerteafdelingen på Sygehus Sønderjylland. Men ikke som patient. Han er frivillig hos Hjerteforeningen og yder patientstøtte på sygehuset.

- Jeg føler sådan en tilfredshed ved at kunne hjælpe nogen, der ligger på den afdeling, som jeg også har ligget på. Jeg kender til de spørgsmål, jeg selv havde, da jeg lå her, som jeg ikke fik svar på, og det kan jeg måske være med til at besvare, siger Frands Andersen.

Godt 40 procent af danskerne deltager i frivillige aktiviteter eller frivilligt arbejde ligesom Frands Andersen. I denne uge bliver de frivillige hyldet landet over til den nationale frivillighedsuge.

En gave at vågne

På Sygehus Sønderjylland er der i alt 300 frivillige, og det er en vigtig rolle, mener Frands Andersen.

- For mig er det en gave at vågne hver morgen og få en ny dag, og hvis jeg kan sprede noget glæde til syge, der ligger med tanker, som ikke er gode, så er det fantastisk, siger han.

Frands Andersen var med på messe på Sygehus Sønderjylland for at trække flere frivillige til stedet.
Frands Andersen var med på messe på Sygehus Sønderjylland for at trække flere frivillige til stedet.
Foto: Anne Sophie Lindinger, TV SYD

Mange af de frivillige, der arbejder på sygehuset, har, ligesom Frands Andersen, selv haft sygdom tæt inde på livet.

- De ved, hvad de snakker om, og de kan så give den her tryghed og være et supplement som en slags pårørende, kan man sige, fortæller Rikke Schmidt, der er frivillighedskoordinator hos Sygehus Sønderjylland.

I løbet af frivillighedsugen har der været forskellige messer, som sætter ord på at være frivillig, og Frands Andersen håber, at han får flere nye frivillige kollegaer.

- Når man kommer af egen fri vilje, så gør man det, fordi man kan lide det. Fordi man har lyst til at hjælpe andre, siger han.