Havn smadret for millioner i stormfloden - men der er ingen erstatning at hente

Ejeren af Mommark Marina risikerer at stå med en kæmperegning, fordi havne- og kajanlæg hverken er forsikrede eller omfattet af stormflodsordningen.

Artiklen er opdateret med nye oplysninger kl. 12.20.

Det gik rigtig hårdt ud over Mommark Marina, da vand i store mængder skyllede ind over havneområdet under stormfloden den 20. - 21. oktober.

Her, 14 dage efter, betyder det, at området er spærret af, og uden ekstraordinær politisk hjælp er havneejer Carsten Kock bekymret for havnens fremtid.

- Vi troede, vi var sikrede, men efterhånden som vi har fået læst grundigt på paragrafferne, kan vi jo se, at vi havner mellem to stole. Derfor er vores økonomiske situation helt uafklaret, fortæller Carsten Kock.

Mommark havn
Mommark havn er helt spærret af. Men mange trodser afspærringen og går rundt i området, selvom det er farligt, oplyser Carsten Kock.
Foto: Ole Møller TVSYD

Ikke dækket af ordning

Ifølge Naturskaderådet er det ikke muligt at få erstatning fra stormflodsordningen for skader på bygninger og løsøre, når der er tale om havne- og kajanlæg. Det bekræfter Naturskaderådet overfor TV SYD.

Carsten Kock vurderer, at de samlede skader på havnen løber op på mellem otte og ti millioner kroner. Nu håber han derfor, at der er politisk vilje til at finde hjælp.

- Det kan jo ikke passe, at sådan nogle som os bliver ladt i stikken. Vi står i en situation, vi er fuldstændig uforskyldt i. Vi er forsikret alt det, vi kan være.

Men havne- og kajanlægget har altså ikke været forsikret. Ifølge Carsten Kock er det slet ikke en mulighed hos Mommark Marinas nuværende forsikringsselskab.

Tre krav skal opfyldes for at få erstatning

  • Det beskadigede skal være brandforsikret.

  • Der skal være erklæret stormflod i området, hvor skaden er sket.

  • Skaden må ikke være dækket af en anden forsikring.

Kilde: Naturskaderådet.

Mommark havn
Mommark Marina er den hårdest ramt havn i Sydjylland. Ejeren anslår, at det kommer til at koste mere end 8 millioner at reparere den.
Foto: Ole Møller TVSYD

Politisk hjælp

Skaderne på havnen i Mommark er blot en af over 400 skader, som Sønderborg Kommune har registreret efter stormfloden.

Her er 2. viceborgmester Ellen Trane Nørby (V) enig i, at der er brug for økonomisk hjælp fra Christiansborg til borgere som Carsten Kock, der er kommet i klemme.

Ellen Trane Nørby mener, at Folketing og regering skal træde til med økonomisk hjælp.
Ellen Trane Nørby mener, at Folketing og regering skal træde til med økonomisk hjælp.
Foto: Tais Tulin, TV SYD

- Når der er sådan en 100 års hændelse, og der er så massive skader, så kan man jo ikke bare sige, at det er ærgerligt, I er desværre ikke dækket. Der må man bare sige, at der skal Folketinget og regeringen tage noget ansvar, siger hun.

Ellen Trane Nørby (V) vil derfor nu få nogle af hendes tidligere kollegaer i Folketinget til at se på sagen.

Lange udsigter

Foreløbig er Carsten Kock nødsaget til at afvente og se, om der kommer en hjælpende politisk hånd. 

Men han tror ikke på, at havnen bliver klar til den kommende sæson i 2024. Dertil er skaderne for store.

- Hele molen er undermineret, og der er fare for, at det styrter endnu mere sammen, så lige nu har man da nogle overvejelserne omkring, hvad der skal ske. Vi har i hvert fald ikke råd til at betale det selv, siger Carsten Kock.

Mommark havn
Mommark havn bliver også brugt af de lokale fiskere. Erhvervsfisker Henrik Bode håber derfor, at den bliver genetableret.
Foto: Ole Møller TVSYD

Mommark Marina er privatejet, efter at Carsten Kock købte den af Sønderborg Kommune i 2013.

Området består ud over havnen af en campingplads, en restaurant og en cafe. Det ejer Carsten Kock sammen med en kompagnon. Her håber han, at forsikringen dækker de fleste skader.
Men det kommer til at tage tid, før der igen kommer gæster. Foreløbig er 16 selskaber blevet aflyst frem til jul. Han håber dog at være klar til foråret igen, fortæller Carsten Kock.