11 børn og to koner blev mishandlet

En 60-årig egypter er mistænkt for i årevis at have mishandlet sine 11 børn og to koner i Sønderborg.

En 60-årig egyptisk mand sidder varetægtsfængslet sigtet for vold, trusler og seksuelle overgreb mod flere af sine børn. Sagen går tilbage til 2003, hvor en datter i familien anmeldte faderen for seksuelle overgreb. Siden trak hun anmeldelsen tilbage. Også skolen, en klasselærer og en SSP-medarbejder har gjort opmærksom på vold i familien, men først i august sidste år blev faderen fængslet og børnene anbragt.

Sønderborg Kommune greb først ind i august sidste år og fjernede børnene fra hjemmet. Syv af børnene er stadig anbragt på kommunens regning.

Manden blev anholdt, og han er stadig varetægtsfængslet.

Den daværende Sønderborg Kommune fik allerede kendskab til sagen i 2003, da en 16-årig datter anmeldte sin far for vold og incest. Hun trak anmeldelsen tilbage.

Året efter fik kommunen indberetning fra en skoleleder, en klasselærer og en socialarbejder om vold mod børnene. Et barn var blevet kastet ned på et gulv og havde fået hjernerystelse. Et andet havde fået to brækkede ribben.

Egypteren har i 25 år levet sammen med en dansk kvinde, som han fik syv børn med. De var borgerligt viet i Danmark. I 1993 flyttede familien ind hos en tysk kvinde i Sønderborg, som manden blev muslimsk gift med.

Et liv i helvede

- De seneste ti år har været præget af trusler, vold og incest, siger den danske kvinde til TV2 Nyhederne, der har fået aktindsigt i sagen.

Hun magtede ikke at bryde ud af forholdet.

- Jeg havde intet netværk, og jeg var simpelthen blevet hjernevasket, siger hun. Kvinden beskriver sit liv som et helvede.

Socialminister Benedikte Kiær (K) har bedt Sønderborg Kommune komme med en redegørelse om sagen. Hun ønsker at få opklaret, hvorfor den daværende Sønderborg Kommune ikke greb ind.

Kommunen oplyser, at redegørelsen er klar torsdag i næste uge.

- Derefter forventer vi, at vi skal mødes med ministerens embedsfolk eller får en tilbagemelding fra ministeren. Uanset hvad tilbagemeldingen bliver, vil vi drøfte, om der skal ske justeringer i måden vi sagsbehandler på, siger direktør Jette Østergaard, Sønderborg Kommune.

Minister i samråd

Formanden for Folketingets socialudvalg, Martin Henriksen (DF), vil kigge kommunerne efter i sømmene og indkalder socialministeren i samråd efter den seneste afsløring af svigt, der rammer børn.

- Ministeren skal forklare medlemmerne af udvalget, om der er lignende sager i andre kommuner, som endnu ikke har set dagens lys. Det hele skal frem, så vi kan gøre noget ved det, siger Martin Henriksen.

 Han advarer imod, at debatten udelukkende kommer til at handle om økonomi frem for kommunernes evne til at handle.

Socialdemokraternes socialordfører Mette Frederiksen kræver også handlekraft i sager om udsatte børn. Hun siger til Jyllands-Posten, at de to grimme enkeltsager viser, at vi ikke har et socialt sikkerhedsnet, der er stærkt nok.

- Det er vigtigt at sige, at det ikke er enkeltstående sager. Tilfælde med massivt omsorgssvigt og overgreb mod børn bliver jo ved med at dukke op, siger Mette Frederiksen.

Sagen fra Sønderborg er den anden sag om misbrug af børn inden for kort tid.

26. februar blev et par fra Brønderslev varetægtsfængslet sigtet for vold og trusler mod en 20-årig lettere retarderet datter. Dette par har ni sammenbragte børn, der alle har været udsat for omsorgssvigt.