TV der bevæger dig

Danfoss fylder 80 år i dag

Søndag er det 80 år siden, at Mads Clausen grundlagde Danfoss på sine forældres gård i Nordborg. Siden da har virksomheden udviklet sig fra et enmandsfirma til en af verdens førende leverandører af energieffektive og innovative løsninger med 23.000 medarbejdere og salg i over 100 lande.

Mads Clausen grundlagde Danfoss på sine forældres gård i Nordborg.

Tidlig etablering på vækstmarkeder og fokus på nyskabende produkter til kunderne er noget af forklaringen bag.

Danfoss har fra starten orienteret sig internationalt. Allerede fra 1939 begyndte virksomheden at eksportere til andre europæiske lande og i 1949 oprettede Danfoss sit første udenlandske salgsselskab i Argentina. I 1950'erne etablerede Danfoss sig i USA og Tyskland, og da globaliseringen begyndte at tage fart i 1990'erne, var Danfoss også klar med fabrikker og salgsselskaber i både Rusland og Kina. De fire lande er i dag Danfoss' største markeder.

80 års-dagen bliver ikke officielt markeret i dag. Fødselsdagen blev fejret tidligere på måneden, da Danfoss holdt en stor personalefest for alle de danske ansatte på Ringriderpladsen i Sønderborg.

 

Fakta om Danfoss gennem 80 år:

1933: Mads Clausen startede virksomheden under navnet "Dansk Køleautomatik- og Apparat-Fabrik", og de første ekspansionsventiler til køleanlæg blev produceret.

1939: Første udenlandske forhandlerkontrakt blev indgået med firmaet Itho i Holland.

1943: Radiatortermostaten blev opfundet, så stuetemperaturen nu kunne reguleres uden unødig spild.

1946: Virksomheden ændrede navn til Danfoss, som er sat sammen af "Dan", som hentyder til det danske udgangspunkt, og "foss", der har at gøre med væskestrømmen, der fosser gennem ventilen og reguleres.

1949: Det første 100 pct. ejede Danfoss salgsselskab blev oprettet i 1949 i Buenos Aires, Argentina.

1958: Danfoss etablerede salgsselskaber i USA og Tyskland.

1968: VLT® frekvensomformeren blev opfundet, og som den første virksomhed satte Danfoss denne teknologi i serieproduktion. Nogle år efter regulerede frekvensomformeren bl.a. hastigheden på AUDI's transportbånd.

1993: Danfoss etablererede fabrik i Moska, Rusland.

1996: Danfoss etablerede fabrik i Kina og Jørgen M. Clausen, grundlæggerens søn, blev koncernchef.

2008: Niels B. Christiansen efterfølger Jørgen M. Clausen som koncernchef. Samme år begynder finanskrisen.

2010: Som svar på finanskrisen og udfordringerne for virksomheden lanceres Core & Clear-strategien, og siden da har Danfoss opnået højt salg og indtjening igen.

2013: Danfoss køber de resterende aktier i Sauer-Danfoss, som virksomheden ikke allerede ejer, og de to organisationer slås sammen.