Investering i uddannelse til flygtninge giver pote

I januar måned besøgte TV SYD Suliman Suliman i Sønderborg. Dengang var han i praktik hos OJ Eletronics. I dag er han ansat som studentermedhjælp og satser på en læreplads.

I begyndelsen af 2017 var Suliman Suliman lige kommet i praktik hos OJ Electronics.

Han kommer fra Syrien og var udvalgt af Sønderborg Kommune til at være en del af projektet 'fra flygtning til faglært'.

quote

Hvis jeg består mit grundforløb, så får jeg læreplads her ved OJ, og jeg håber, at jeg består og får pladsen.

Suliman Suliman, syrisk flygtning og studentermedhjælper, Sønderborg

Her blev 16 flygtninge sendt i praktik. Dels for at blive integreret i det danske samfund dels fordi virksomhederne mangler arbejdskraft.

Dengang drømte Suliman Suliman om at starte på EUC og få uddannelse som elektronikfagtekniker. Tilbage i januar byggede han robotter og fik ny viden om elektronik.

11 måneder senere er han ansat som medhjælper i virksomheden, og det var slet ikke en del af projektet. I dag indgraverer han logoer. 

Suliman Suliman kommer fra Syrien og var udvalgt af Sønderborg Kommune til at være en del af projektet 'fra flygtning til faglært'.
Suliman Suliman kommer fra Syrien og var udvalgt af Sønderborg Kommune til at være en del af projektet 'fra flygtning til faglært'.
Foto: Thor Hedegaard. TV SYD

- Da vi fik muligheden for at ansætte ham som ferieafløser, benyttede vi os af det. Og efterfølgende lavede vi en kontrakt som studentermedhjælper, fortæller Lone Glory, produktionsleder, OJ Electronics. 

Suliman Suliman arbejder tre timer om dagen de fleste af ugens dage, når han har fået fri fra skole. Han går nemlig i skole for at lære dansk og matematik på niende klasses niveau.

- Jeg har gået til eksamen. Jeg har bestået matematik, fortæller Suliman Suliman.

I morgen fredag skal han til sin sidste eksamen. Når eksamenerne er overstået og bestået, står næste udfordring klar. Første januar begynder han på EUC Syd.

Her starter han på grundforløbet som elektronikfagtekniker. 

At det lige blev OJ Electronics, han kom i praktik ved, var ikke tilfældigt. Her har de problemer med at finde kvalificerede lærlinge.

quote

Det at uddanne sig inden for elektronik er ikke så attraktivt, som det har været tidligere. Så da vi stod med en mulighed med unge mennesker, der gerne vil have en uddannelse, og vi står og mangler, så er det win-win.

Lone Glory, produktionsleder, OJ Electronics

Derfor ved de også, at de gerne vil beholde Suliman så længe som muligt.

- Suliman er her, fordi han gør et godt stykke arbejde, siger Lone Glory.

Allerede nu er han stillet en læreplads i udsigt.

- Hvis jeg består mit grundforløb, så får jeg læreplads her ved OJ, og jeg håber, at jeg består og får pladsen, fortæller en forventningsfuld Suliman.

Selvom han har lært meget om elektronik, så er det ikke det eneste, han tager med sig:

- Jeg snakker sammen med mine kollegaer, og de hjælper mig, hvis jeg mangler noget på dansk.