Kæmpe spejderlejr i Sønderborg i fare

En fælles korpslejr for mindst 40.000 spejdere kan muligvis ikke få lov til at ligge ved Sønderborg alligevel. En fredning af området er i gang, og den vil umuliggøre de storstilede planer.

Danmarks Naturfredningsforening åbnede i sidste uge en fredningssag for et område på 157 hektar ved Alssund, herunder hele Kær Vestermark, hvor Spejdernes Lejr netop har fået tilsagn fra kommunen om at slå teltpælene op i 2017.

Naturfredningsforeningen vil forhindre byudvikling i området og vil samtidig sætte en kæp i hjulet på spejderlejren, som efter foreningens mening belaster det naturskønne Kær Vestermark alt for meget.

- Vi er ikke imod spejdere og håber, at lejren kan ligge et andet sted i området. Men den er så stor, og påvirkningen af omgivelserne er så koncentreret, at den ikke kan ligge på det foreslåede sted, siger Birger Marcussen, som er Danmarks Naturfredningsforenings lokale projektleder på fredningen.

Foreningen har som den eneste private organisation herhjemme lovfæstet ret til at åbne en fredningssag, og det første formelle skridt blev taget i begyndelsen af sidste uge, hvor foreningen sendte en såkaldt budgethøring til Sønderborg Kommune. Kommunen er modpart, fordi arealet er ved at overgå til kommunalt ejerskab fra Forsvaret. Kær Vestermark har hidtil været træningsområde for den netop lukkede Sergentskolen.

Spejdernes Lejr er en ny tradition, som havde premiere i 2012, hvor alle de internationalt anerkendte, danske spejderkorps for første gang holdt lejr sammen. Der ventes også omkring 6.000 spejdere fra resten af verden. 20 danske byer var i konkurrence om at vinde værtsskabet til lejren.

Se Sønderborg kommunes ansøgning

Ledelsen af Spejdernes Lejr er rystet over nyheden, som blev overbragt af TV SYD.

- Kommunen oplyste os om, at der ingen fredningssager var, og at der heller ikke ville komme nogen, siger Finn Dybbøl, Formand for partnerskabsudvalget i Spejdernes Lejr.

TV SYD følger op på historien løbende henover dagen.

 

Fredningsoplæg Danmarks Naturfredningsforenings oplæg til fredning som præsenteret ved et borgermøde på Sergentskolen d. 14. august 2014 :