TV der bevæger dig

Fredericiabrand har slået fiskeriet i Lillebælt ihjel

Under branden på Fredericia Havn for to år siden blev der ledt store mængder kvælstof ud i Lillebælt. Siden har fiskene været væk.

I 35 år har Lars Hast fisket i Lillebælt med base i fiskerihavnen i Skærbæk. Men siden branden på Fredericia Havn for to år siden har intet været det samme.

- Jeg har aldrig set noget lignende. Der har altid været stille perioder, men man har altid kunnet hive en lille dagløn hjem. Nu kan en tur ikke dække brændstoffet. Det startede lige fra dag ét af, hvor fiskene døde i garnet, det er helt unormalt, siger Lars Hast til TV SYD.

Jeg har aldrig set noget lignende.

Lars Hast, erhvervsfisker i 35 år, Skærbæk

Før branden i Fredericia kunne han hive mellem 250 og 300 kilo fladfisk og torsk op af vandet. Sejlede han ud i dag ville han kunne fange omkring 20 fladfisk og ingen torsk.

00:31

Lars Hasts net har været tæt på tomme, lige siden branden i Fredericia for to år siden. Foto: Louise Mathilde Johnsen, TV SYD

Luk video

Hos Bælternes Fiskeriforening kan de godt genkende Lars Hasts situation blandt andre fiskere.

- Der er noget helt galt, der er træk med en fisk i, siger Allan Buch, formand for Bælternes Fiskeriforening.

I en ny rapport har Aahus Universitet kigget nærmere på kvælstofkoncentrationen og iltmængden i Lillebælt. Her sandsynliggøre rapporten at den markant forhøjede mængde kvælstof, der blev mål i måneden efter branden, har bidraget til iltsvindet i vandet.

Mest sete på tvsyd.dk