Den lange rejse er begyndt: Storkeparret Connie og Clyde er smuttet

Søndag morgen med kun et minuts mellemrum lettede først Connie og så Clyde fra reden i Smedager. Rejsen mod vinterhiet under sydligere himmelstrøg er begyndt.

Connie og Clyde har forladt Smedager og har påbegyndt deres lange rejse til enten Sydeuropa eller Sydafrika. 

- Vi er ret sikre på, at de er smuttet. Gårdejeren har ikke set dem siden søndag morgen, siger Jess Frederiksen, formand hos Storkene.dk.

Klokken 9 søndag morgen lettede Clyde fra Reden i Smedager for at begynde turen sydpå.
Klokken 9 søndag morgen lettede Clyde fra Reden i Smedager for at begynde turen sydpå.
Foto: TV SYD og storkene.dk

Ifølge Jess Frederiksen så passer det også meget godt med storkenes normale cyklus efter en ynglesæson. Connie og Clyde er fløjet 16 dage efter, at deres unger, Astra og Zeneca, forsvandt. De to unger omkom desværre i en nærliggende gylletank fredag den 31 juli.

- Storkeforældre rejser typisk cirka 14 dage efter, at deres unger har forladt reden. Det er det normale, så Connie og Clyde har fulgt deres instinkter og er nu begyndt rejsen til vinterhiet i Sydafrika eller Sydeuropa, fortæller han og fortsætter:

- Desuden så jeg lørdag aften, at parret var meget urolige i reden og prikkede meget til hinanden. Den urolige adfærd er også en typisk for storke lige før afrejse:

Storkeparret fløj fra reden søndag morgen med et minuts mellemrum. Klokken 08.59 fløj  Connie, og lige efter, klokken 09, lettede Clyde.

Om alt går vel, vil både Connie og Clyde vende tilbage til Smedager for igen at opfostre unger i reden til foråret næste år.

Livet i Smedager 2021:

  • Den 7. marts lander Clyde i reden efter at have overvintret i Sydafrika eller Spanien.
  • De første dage i april lander en tysk hunstork i reden hos Clyde. Den bliver senere af TV SYDs seere døbt Connie.
  • Mellem den 9. og 17. april lægger Connie fem æg.
  • Mellem den 14. - 16. maj kommer fire storkeunger til verden.
  • Allerede den 18. maj har Clyde fjernet to døde storkeunger, som ikke klarer de første døgn.
  • De to tilbageværende storkeunger vokser og klarer sig godt og bliver i løbet af  sommeren navngivet Zeneca (hanstork) og Astra (hunstork).
  • Hanstorken Zeneca får den 5. juli påsat en GPS-sender af den tyske storkeprofessor Michael Kaatz. Senderen skal være med til at opklare, hvor storkene flyver hen, når de indleder trækket til vinterhiet.
  • Fredag den 30 juli viser Zenecas GPS-signal på Animal Tracker, at den er landet i en gylletank tæt på reden i Smedager.
  • Undersøgelser af gylletanken søndag den 1. august bekræfter den værste frygt: Zeneca og søster Astra er druknet i gylletanken.
  • Søndag den 15. august om morgenen letter Connie og Clyde for sidste gang i denne storkesæson fra reden i Smedager.

Stadig storke i Danmark

Der er fortsat storkeunger i to reder i Sønderjylland. 

I Broderup øver de fire unger sig flittigt i at flyve. I Rens, hvor Annika og magen Anton ligger, er to af ungerne begyndt at flyve. Her mangler nu kun en at lette fra reden første gang. Alle syv unger er sent klækket, så de har travlt med at udvikle flyvefærdigheder:

- De skal afsted, før efteråret for alvor sætter ind. Jeg vil tro, de alle begynder deres flyvning til et vinterhi om en cirka 14 dage, siger Jess Frederiksen

Tre af ungerne i de to reder har fået sat en GPS-tracker på sig. De kan alle følges på Animal Tracker. Hanstorken Christian fra reden i Rens har GPS-nummeret 8715. I Broderup har hannen Findus GPS-nummeret 8710 og hunnen Simba 8711.

Også storkeparrene i Rens og Broderup vil komme tilbage til deres respektive reder til foråret 2022.