Storken Christian er fundet død i Tyrkiet efter elektrisk stød

- Det er trist, men på samme tid er det med til at understrege, hvor farligt det er for storkene at flyve mod Afrika, sådan lyder det fra Jess Frederiksen, efter storken Christians død.

Et dødbringende elektrisk stød fra en ikke-isoleret ledning blev Christians død.

Storken havde en GPS-sender på ryggen, og derfor var det muligt at få afklaret, hvad der helt nøjagtigt var sket.

- Signalet fra GPS-senderen blev ved med at komme fra samme sted i tre dage, og det er meget unaturligt, for den skulle gerne have fløjet videre igennem Tyrkiet og videre til Afrika, siger Jess Frederiksen, der er formand i foreningen storkene.dk. 

Jess Frederiksen slog derfor alarm igennem en tyrkisk storkeside, hvor en tyrkisk kvinde reagerede. Kort tid efter viste det sig desværre, at Christian og to andre storke lå forbrændte og døde under ledningen.

Tyrkisk storkeside slog til

- Fugle-grupper tog ud og kiggede på GPS-koordinatet, som jeg sendte, og der lå han desværre. Det er det gode ved GPS signalet, vi kan få belyst nogle ting, siger han.

Jess Frederiksen fortæller, at to andre storke uden ringmærkning, også lå døde ved siden af Christian. Derfor vil de nu forsøge at få gjort noget ved ledningerne i området.

Sådan så Christian ud kort tid efter, han fik sin GPS-sender på.
Sådan så Christian ud kort tid efter, han fik sin GPS-sender på.
Foto: Storkene.dk

Høj dødsrate

Men ifølge Jess Frederiksen er det ikke usædvanligt, at storkene dør, især når de skal flyve langt.

- Der er ingen tvivl om, at den lange flyvetur til Afrika kan være farlig for storkene, for det er en meget lang tur, siger han.

Især Libanon kan blive et meget farligt område for storkene, da jægere især sigter efter trækfugle, som storke og pelikaner, men så langt kom Christian desværre slet ikke.

- Det er et meget farligt område, og dødsraten er højere, siger han.

Hvem, hvad, hvor: Her er de fire storkepar

I august fik Christian, som den eneste fra Rens-reden, en GPS-sender på. Dengang vejede han 4,2 kg.

Storken er døbt Christian, og det er der en særlig grund til, forklarede ejer af gården, Iver Hansen, hvor storkene boede.

- Den er opkaldt efter min far, som jeg har haft ejendommen her med. Han er nu død, men han boede her også, da de første storke kom og slog sig ned på gården i 1971, lød det fra Iver Hansen, der i dag driver den fædrene gård i Rens sammen med sin kone.

Status på Broderup-ungerne

I Broderupreden fik to unger en GPS-sender på. Det er hannen Findus med ringnummer 8710 og hunnen Simba med ringnummer 8711, som også begge kan følges på Animal Tracker. 

Jess Frederiksen fortæller, at de begge er kommet godt frem til Spanien, hvor de formentlig vil tilbringe vinteren.