Interessen for fugle har ført storkeekspert Mogens Lange rundt i hele verden

Mogens Lange stiller gerne op, uanset hvornår på døgnet medier og storkeelskere vil høre nyt om storke i Danmark. For er der noget, der ligger hans hjerte nær, så er det udbredelses af kendskabet til den hvide stork.

- Der er bare noget særligt over storken. Det er måske det, at det rigtigt rammer mennesker, der gør, at så mange følger livet i reden i Smedager, funderer Mogens Lange.

Han har helt ret. Den hvide stork har 'ramt' rigtig mange mennesker, som også følger trofast med i livets gang i tv-reden i Smedager. Kameraet kom op i 2013 - to år efter den første stork landede ved gårdmand Benny Appels lade - og lige siden har flere og flere fulgt de ynglede storke via et live-signal på TV SYDs hjemmeside og TV SYD Plus. 

quote

For hver gang vi kan lave et paddehul, så er jeg lykkelig. Så har vi gjort en kæmpe gerning – ikke bare for storken, men også for alt andet liv i naturen

Mogens Lange, medstifter af storkene.dk

Den voksende interesse for storke i Danmark kan vi blandt andet takke Mogens Lange for. Han har siden 2007, hvor han var medstifter af foreningen storkene.dk sammen med bestyrelsesmedlemmerne Jess Frederiksen og Hans Skov, arbejdet utrætteligt for, at flere storke skal slå sig ned i Danmark og for at udbrede kendskabet til den store hvide fugl med de lange ben og røde næb.

- Jeg har interesseret mig for fugle hele mit liv. Da jeg voksede op i forstaden Hasle i Aarhus hos mine forældre, fyldte interessen for naturen meget. Vi tog ofte på ture ud for at se på fugle. Så det med at være i naturen og følge dyrelivet falder mig helt naturligt, forklarer Mogens Lange, der  samtidig mindes, hvordan han så de første levende storke, da han var barn i 1970'erne:

- I 1972 var der 50 ynglende storkepar i Danmark, og når vi kørte til Nordjylland, hvor min mor stammer fra, kørte vi ofte gennem Hobro, og selvom jeg var ret lille, så kan jeg helt tydeligt huske, at der var ynglende storke på Sparekassens tag.

Det er ikke kun bedre levevilkår for storke, som interesserer storkeeksperten.

- For hver gang vi kan lave et paddehul, så er jeg lykkelig. Så har vi gjort en kæmpe gerning – ikke bare for storken, men også for alt andet liv i naturen, siger Mogens Lange.

Foto-fugleture til Sydamerika

Storkeforeningens næstformand er det, man roligt kan kalde en fuglenørd. Den livslange  kærlighed til naturen førte i ungdommen også til, at han og en god kammerat i flere omgange drog til Sydamerika for at fotografere fugle i højlandet.

- Det er overvældende, hvor mange forskellige fuglearter man kan se, når man bevæger sig op i højlandet på det sydamerikanske kontinent. Særligt én fugl vakte min interesse: den lille kolibri. Den er både smuk og så fantastisk frafineret. Simon og jeg var i Sydamerika hele fem gange og i flere måneder ad gangen. Og når vi var hjemme, holdt vi foredrag om vores rejser og viste vores fuglebilleder til foreninger og andre fugleentusiaster. På den måde tjente vi penge til næste tur, ler Mogens Lange. 

Mogens Lange gør storkerede klar med Tinglev Brandværn (Arkivfoto)
Mogens Lange gør storkerede klar med Tinglev Brandværn (Arkivfoto)
Foto: Storkene.dk og TV SYD

Selvom det var en fantastisk tid, så fik fuglenørden fra pipkvarteret i Aarhusforstaden nok af at fotografere fugle, og Mogens Lange har faktisk ikke taget et eneste fuglebillede siden den gang i 1990'erne. 

Heller ikke af storke.

- Nej, jeg vil se og opleve det hele, og det kan man ikke, når man skal fotografere lige netop dén fugl. Så jeg gider ikke fotografere fugle mere. Det er slut.

Efter rejserne til Sydamerika begyndte Mogens Lange på læreruddannelsen i Silkeborg. Et studiejob og mødet med seks sårede storke i år 2000 i Aqua Akvarium & Dyreparket blev et vigtigt vendepunkt for storkeelskeren.

- Jeg arbejdede på stedet i weekender og ferier, og da jeg var færdiguddannet som lærer, var jeg heldig og fik drømmejobbet samme sted som formidler af den danske natur og livet omkring de ferske vande.

Aqua Akvarium & Dyrepark havde på det tidspunkt blandt andet seks storke fra en plejestation i Polen gående. Og det var arbejdet fra 2001 til 2006 med de sårede, vilde storke i dyreparken, som blev Mogens Langes vej ind i arbejdet for den vilde, hvide stork i Danmark.

- Jeg elskede mit arbejde i Aqua Akvarium & Dyrepark. Det var drømmejobbet, hvor jeg også fik en meget stor del af min grundlæggende viden om storke. Men da jeg oplevede, at en af storkene var kommet sig så meget, at den var i stand til at flyve, og den tog på flyveture ud i landskabet omkring dyreparken, mærkede jeg, at det er den vilde stork og dens levevilkår, der for alvor interesserer mig.

Kærligheden førte til skolelærerjob i Vorbasse

49-årige Mogens Lange bor i dag i Vorbasse med samleveren Ina og de to børn Jeppe på 11 år og Sille på 8 år. Det var kærligheden til Ina, der fik ham til at rykke teltpælene op og flytte til den lille by i Billund Kommune. I dag arbejder han som lærer på den lokale folkeskole, hvor ingen elever er i tvivl om, at storke står hans hjerte nær.

quote

- Jeg har interesseret mig for fugle hele mit liv

Mogens Lange, medstifter af storkene.dk

- Der er sat en skærm op i et fællesrum på skolen, som viser tv-signalet fra Smedager, og jeg benytter selvfølgelig enhver god lejlighed i undervisningen til at fortælle om den fantastiske fugl, griner han.

Kæresten Ina er ikke lige så passioneret som Mogens omkring den store hvide fugl, men han håber, at børnene får bare lidt af hans passion.

- Det vil være skønt at kunne dele de her oplevelser med dem, og de er faktisk allerede interesserede, selvom de ikke er så gamle endnu.