Skræmt storkeunge får ekspert til at advare: Hold jer nu væk fra reden

Den ene af storkeungerne i Smedager er fløjet første tur fra reden - sandsynligvis skræmt af nysgerrig mand.

Opdateret med storkeungens hjemkomst.

Da en mand med en rød/hvid trøje og cykelhjelm tirsdag formiddag ved 10.30-tiden gik ind under storkereden i Smedager, lettede den ene af storkeungerne fra reden for første gang.

Alt tyder på, at den er blevet skræmt af personen på jorden, der nysgerrigt gik rundt under reden.

Det er i sig selv ikke for tidligt for ungerne at begynde at flyve. Men at det sker samtidigt med, at en mand går rundt neden for reden, vækker mildest talt ikke begejstring hos Storkene.dk.

- Man skal være varsom, når ungerne er i den alder. Det kan godt lyde, som om den er blevet skræmt, og så er det ikke alt for godt, siger Mogens Lange fra Storkene.dk, der kommer med en kraftig opfordring til ikke at forstyrre storkene.

- Når vi er i denne fase, skal man holde sig væk fra reden. Man skal faktisk blive ude bagved stålporten ind til området, hvor reden befinder sig, understreger han.

Få sekunder efter at en mand gik ind under reden, lettede hun-storkeungen fra reden i Smedager.
Få sekunder efter at en mand gik ind under reden, lettede hun-storkeungen fra reden i Smedager.
Foto: TV SYD/Storkene.dk

Storkereden står på privat grund i Smedager hos Benny Appel. Når forskellige grupper såsom plejehjem er på besøg, sker det med tilladelse fra ham. Her må deltagerne gerne gå på stien, men ikke forlade den. Holder man sig på stien, giver det som regel ikke anledning til forstyrrelse af storkene.

Tirsdag har et plejehjem været på besøg i området. Det er ikke lykkedes at identificere manden med cykelhjelmen.

Storkeungen endte med at være væk fra reden i næsten syv timer. Omkring klokken 17.00 var begge unger atter i reden igen. 

Pippi skræmt i 2016

Noget tilsvarende skete i 2016, hvor storkeungen Pippi tog sin første flyvetur fra reden i Smedager. Hun blev formentlig også skræmt.

- Pippi blev skræmt af en pige. Den forsvandt og kom aldrig tilbage igen, fortæller Mogens Lange, der håber, at ungen denne gang selv kan finde tilbage igen.

- At det sker om formiddagen er godt, for var det sket senere på dagen, kan det godt være vanskeligt at komme tilbage i reden igen, inden det bliver mørkt, forklarer han.

- Hvis man antager, at ungen er blevet skræmt, er det tredje gang i storkeredens historie, tilføjer han.

Ud over Pippi blev også Alfred året efter skræmt fra reden for tidligt.

- Den sad på jorden en hel nat, og egentlig havde vi afskrevet den, men dagen efter kom den alligevel op igen, fortæller Mogens Lange.

Ungernes største fjender på de første flyveture er el-ledninger og ræven.

- Ræven er den farlige, for ungerne er et let bytte, fordi de som regel ikke flyver supergodt, siger han.

Storkeungerne er ringmærket. 1E43 er en han (udstyret med gps), og 1E42 er en hun. Det er hunnen, som er fløjet fra reden.

Her forlader manden stien i græsset for at gå mod storkereden.
Her forlader manden stien i græsset for at gå mod storkereden.
Foto: TV SYD/Storkene.dk