Storkeungerne er nu ringmærket, vejet og målt

De to storkeunger i Smedager er netop blevet ringmærket med hver deres specifikke nummer, og planen er, at en af de to snart skal udstyres med en gps.

Ti minutter. Så lang tid tog det at ringmærke, plukke fjer og veje de to storkeunger i Smedager.

Og sidstnævnte, vejningen, er helt nyt. Det sker for at vurdere ungerne, og om de er stærke nok til at få en gps på om et par uger.

Manden bag ringmærkningen, Hans Skov, kommer fra Zoologisk Museum, og han er optimistisk for ungerne.

- Udgangspunktet er godt, og de er i flot foderstand, siger han.

Gps til de stærkeste vinger

Der er indkøbt fire gps'er til storkeunger i år. En af dem skal forhåbentligt sidde på én af de to unger i storkereden i Smedager.

Da der er en risiko for, at ungerne vil true med at flyve ud af reden, når der skal sættes gps på, bliver de ringmærket først, så man er sikker på at have data på dem.

- Der kommer en tysk ekspert op om et par uger, og han siger, at det er en sikker metode, når der skal gps på, men man ved aldrig, siger Hans Skov, der derfor har gennemført ringmærkningen i dag.

Derfor er det heller ikke sikkert, at ungerne får gps'en på.

- Man kan risikere, at de flyver af reden når de er syv uger, og der tænker vi mere på storkene end gps’en. Så er det bedre at lade være, siger han.

quote

Det er min fornemmelse, at den yngste måske er en han, fordi den var den tungeste

Hans Skov, ringmærker, Zoologisk Museum


Selve ringmærkningen foregik, som den plejer. Ungerne spillede døde, og Hans Skov fik sat de små ringe på.

Siden 1901 er der blevet ringmærket næsten 14.000 storke i Danmark.

- Ringmærkningen gør, at man kan følge det enkelte individ, hvor de trækker rundt, men også hvor de slår sig ned, siger Hans Skov.

Klar til kønsbestemmelse

To storkeunger så for første gang dagens lys den 14. maj og endnu to den 16. maj. Desværre måtte to af ungerne give slip, før livet var begyndt.

De to overlevende storkeunger har fået plukket to til tre fjer, som skal bruges til kønsbestemmelse.

- Det er min fornemmelse, at den yngste måske er en han, fordi den var den tungeste. Hvis den ældste er en hun, kan det forklare, hvorfor der er 180 gram vægtforskel på dem, fortæller Hans Skov.

I løbet af et par uger vil der komme svar på fjerprøven, og hvilke køn der er i reden. Når kønnene ligger klart, vil der traditionen tro være en navne-konkurrence her på TV SYD.

Klarer sig godt i varmen

Connie og Clyde befandt sig begge ved vandhullet ved reden under hele ringmærkningen. De tog det meget roligt, men har også begge oplevet det før.

Der er desuden ingen grund til bekymring, når det kommer til vejret og storkene. Ungerne er stærke og har nemt til vand.

- De gamle storke vand kan hente vand, og lade det løbe ned i halsen på ungerne. Så hvis de er meget tørsigte, får de vand derfra, siger Hans Skov.