Sidste æg er klækket i Smedager - nu er der fire unger i reden

Så er det femte æg klækket i reden i Smedager.

Tidligt onsdag morgen klækkede det femte og sidste æg i storkereden i Smedager. Det betyder, at der nu er fire levende unger i reden.

- Det kom lidt som en overraskelse, at det sidste æg klækkede. Jeg troede faktisk, ungen var gået til under klækningen, men det er selvfølgelig glædeligt, den er der, siger Mogens Lange fra foreningen Storkene.dk.

Connie og Clyde har lagt fem æg i reden i Smedager. De første to unger kom samme dag, den 6. maj. Lørdag klækkede det tredje æg, men den unge klarede ikke skærene og døde mandag bare få dage efter, den kom til verden.

- Hvad den fejlede, ved vi ikke. Men det sker hyppigt, at det ikke er alle unger, der klarer de første dage, siger Mogens Lange.

Heldigvis er der de seneste dage kommet lidt regn, og det er ikke koldt, så det giver større chancer for overlevelse, da der kommer flere orme og snegle op, som storkene kan finde og fodre ungerne med.

Her er femte unge på vej ud af ægget. Nu er der fire unger i reden.
Her er femte unge på vej ud af ægget. Nu er der fire unger i reden.
Foto: Storkene.dk/TVSYD

Det er nu vejret, mængden af føde og forældrenes evne til at fordele maden, som bliver afgørende for storkeungernes overlevelse.

- Nu er det virkelig vigtigt, at maden bliver lagt det rigtige sted i reden, så de mindste også får noget at spise. De største unger er forslugne og viser ingen hensyn til de mindre søskende, siger Mogens Lange. 

Storkestatus i Sønderjylland

Det er lidt et tumultår, når det gælder storkepar i Sønderjylland, forklarer Mogens Lange. 

Flere par er flyttet rundt mellem rederne, og parret i Broderup er helt væk. Storkeparret blev for nogle dage siden så skræmte, at de forlod både æg og rede.

- Vi har fået fortalt af en nabo til reden, at han så en flok nilgæs skræmme parret væk, så de forlod reden, hvor de lå på æg. Efter nogle timer fløj storkene og er ikke set siden, forklarer en ærgerlig Mogens Lange.

I Jejsing ligger Annika og Alfred på æg, og det samme gør et ungt par i Rens. I begge reder forventes æggene at klække mellem den 25. - 27. maj.

Parret fra Øster Vedsted ved Ribe flakser lidt rundt.

- Vi ved slet ikke, om de bliver i området. De ligger helt sikkert ikke på æg, for de flytter rundt mellem forskellige reder i området.

Mogens Lange forventer ikke flere storkepar i denne ynglesæson.

- Der er en gylden regel om, at efter den 10. maj så begynder et storkepar ikke at yngle. Det bliver simpelthen for sent at få unger på vingerne efter den dato, siger Mogens Lange.