Årets to første storkeæg er klækket i Smedager

Denne mandag er ikke kun den første, men også den anden storkeunge klækket af sit æg i tv-reden i Smedager.

Natten til mandag skete den familieforøgelse, som mange storkeentusiaster har ventet i spænding på. 

De første to storkeunger brød ud af deres skaller, da æggene klækkedes i tv-reden i Smedager. 

- Det er lige, som det skal være. Det er en vældig god dag, men jeg forventer, at der går noget tid inden den næste, griner Jesper Leegaard, der er medlem af bestyrelsen hos Storkene.dk.

Allerede søndag formiddag viste det første hul i skallen sig på det ene æg, men det blev altså først mandag morgen, at den første storkeunge fik prikket sig helt fri. Den anden fik hul omkring middagstid.

Der ses et hul i det første æg.

Pålidelig som et urværk

Sidste år klækkede det første æg om formiddagen den 6. maj og blev hurtigt efterfulgt af endnu et æg allerede senere samme eftermiddag. 

I år har de trofaste storkeseere altså måttet trække pinen godt og vel et døgn længere end sidst.

Men det er måske slet ikke så mærkeligt, for det første æg blev i år lagt omkring et døgn senere end sidste år. På den måde fristes man næsten til at sige, at klækningerne er pålidelig som et urværk. 


Det først æg landede i reden 3/4, og det tog altså 36 dage, før det første æg klækkede. Der går som regel 32 dage fra ægget lægges, til det udklækkes, og det sker som regel med halvanden til to dages mellemrum.

Det kunne man også opleve i 2021, hvor der næsten på pletten gik to dage mellem hvert udklækket æg. Det var dog ikke gældende i 2022, hvor at udklækningen var mere uregelmæssig. Her gik henholdsvis timer, en enkelt dag og tre dage mellem udklækningerne.

Mandag middag var der pludselig to unger i storkereden i Smedager.
De to storkeunger kom til verden med kun timers mellemrum.
Foto: Storkene.dk

Unge svingede forbi barndomsreden

Det er heller ikke mange dage siden, at TV SYD kunne fortælle, at hanstorken Cort har fundet vej tilbage til Smedager. Han sidder ifølge Storkene.dk på en rede kun få kilometer fra reden, hvor den kom til verden sidste år.

- I går eftermiddag klokken 15.25 fløj han direkte over reden i Smedager, og i morges klokken 5.25 fløj han over igen. Han ved i hvert fald, hvilken rede han kommer fra, skriver storkeforeningen på deres Facebook-side onsdag eftermiddag.

Cort blev klækket sammen med sin søster Vingegaard, og de var de eneste to overlevende storkeunger efter Connie og Clyde sidste år.

Flere unger på vej

Der er fortsat tre æg i reden i Smedager, som mangler at klække. Heraf er der allerede observeret hul på et af æggene. Jesper Leegaard forventer derfor, at der snart er søskende på vej til de nyklækkede unger. Det er normalt, at de første to unger kommer hurtigt efter hinanden, men hvis en tredje også kommer i dag, er det usædvanligt.

- Der er måske noget, der ikke stemmer, men lad os se hvor hurtigt de kommer ud af æggene. Der kan være mange faktorer, der spiller ind. Jeg forestiller mig dog en hvis regelmæssighed, men man kan altid blive overrasket, siger Jesper Leegaard.

Storkereden i Smedager har siden 2011 været yngleplads for en del storkepar. I otte år ynglede den 14-årige hunstork Annika på reden, inden Connie og Clyde overtog reden i 2021.

I år var det igen Clyde, der ankom som den første i reden, men han forsvandt igen inden Connie fandt til Smedager, og derfor har hun slået sig ned og ynglet sammen med den tyske hanstork Thorkild. 

Storkeungerne i Smedager: 

Navnene i parentes er forældrene til ungerne. 

Mellem 2011 og 2015 har ungerne ingen navne fået. Alle unger er ringmærket. 

2022: Cort & Vingegaard (Connie & Clyde) 

 

2021: Astra & Zeneca (Connie & Clyde) 

 

2020: Ronja (Bonnie og Clyde) 

 

2019: Anna & Lotte (Annika og Tommy) 

 

2018: Alma, Anton & Line (Annika og Tommy) 

 

2017: Alfred (Annika og Tommy) 

2016: Pippi (Annika og Tommy) 

 

2015: To unger (Annika og Tommy) 

 

2014: Tre unger (Annika og Tommy) 

 

2013: To unger, som ikke overlever et regnfuldt forår (Annika og Karlsson) 

 

2012: To unger (Annika og Karlsson) 

Godt vejr til storkeunger

Vejret spiller en afgørende faktor for, hvor godt ungerne kommer fra start. Ideelt set skal vejret gerne være lunt og fugtigt, så der er rig mulighed for forældrene til at samle regnorme ind til ungerne. Regnorme er ungernes vigtigste føde i de første uger af deres liv.

- Det helt afgørende er, at de voksne kan skaffe mad nok. Det er små byttedyr som regnorme, insekter og snegle. Vejret ser ud til at være optimalt både lunt og fugtigt. Så er regnormen nem at få fat i. Den er den vigtigste faktor, når ungerne er så små, fortæller Jesper Leegaard.