Søskendestorkepar indtog reden i Smedager

Et storkepar, der tilfældigvis også er søskende, landede fredag i tv-reden i Smedager. Resten af dagen vil afgøre, om parret bliver der - eller om storken Clyde måske kommer tilbage og jager den ene eller begge væk.

Der er heftig aktivitet omkring storkereden i Smedager denne fredag. Storken Clyde var egentlig kommet tilbage fra vinterhi, men han har siden forladt reden igen. 

Tidligere fredag kom to nye storke så forbi Smedager. Ifølge Storkene.dk er der tale om et søskendepar, men det er ikke givet, at de nu bliver i reden resten af sæsonen. 

De har nemlig været på "redejagt". Ligesom når mennesker på boligjagt tager til åbent hus-arrangementer. Eksempler som disse findes der masser af i de her dage, lyder det fra Jess Frederiksen fra Storkene.dk.

- Vi ser lige nu, at der sker en spredning af storkebestanden. De kommer nede fra Tyskland og tager forbi flere reder i deres jagt på at finde et sted, siger han.

quote

Clyde skal nok få ryddet op i det

Jess Frederiksen, formand, storkene.dk

Storkesøskende kan blive jaget væk

Sidste år var det storkene Connie og Clyde, der slog sig ned på den berømte matrikel. Og Clyde har da også allerede været forbi i år, men er altså permanent eller midlertidigt forsvundet fra reden igen. Men skulle han komme tilbage - eventuelt med Connie - så kan der opstå drama. Et drama som Clyde sandsynligvis vil vinde.

- Clyde skal nok få ryddet op i det, forventer Jess Frederiksen og fortsætter:

- Han vil smide hannen ud, og vil måske finde sammen med hunnen, siger han om mulighederne.

Indavl vil ikke give 'defekte' unger

Skulle de to søskende blive i reden, vil det ikke være første gang i danmarkshistorien, at to storkesøskende finder sammen om en rede. 

Den tidligere minister Christian Friis Bach havde i sin rede på Sjælland et storkesøskendepar logerende, og ifølge Jess Frederiksen parrede de sig. Men det betød ikke, at der kom unger ud af det, da storkene var for unge. Skulle Smedagers måske kommende søskendepar ende med at formere sig, så betyder det ikke, at de unger, der måske vil komme ud af akten, vil få mén.

- Det er ikke sådan, det vil betyde noget i første generation af indavl. Der vil ikke ske noget i denne omgang, siger Jess Frederiksen.

Men skulle arven føres videre i de næste generationer, og de også er søskende, så kan det blive anderledes, slutter han.

Du kan følge med i storkedramaet på vore to kameraer ved reden i Smedager. Det kan du på siden her.