Tre storkereder indtaget i Syd- og Sønderjylland - en smule under normalen mener ekspert

Storkene er længere om at indfinde sig i år, end vi er vant til. En tendens der ifølge en ekspert i høj grad kan tilskrives det vinterlige vejr.

Kalenderen skriver 12. marts, og dermed burde der traditionen tro være fyldt godt op i storkerederne rundt omkring i det syd- og sønderjyske landskab. 

Men alene tre fyldte reder er det blevet til med næsten halvdelen af den første forårsmåned bag os. Dermed ligger vi ifølge formand for Storkene.dk, Jess Frederiksen, en smule under normalen i år. 

- Det er i virkeligheden ikke helt mærkeligt med tanke på det vejr, vi har for tiden. Storkene mærker kulden, når de når til den nordlige del af Tyskland, og så tager de sig god tid, forklarer han.

Storkereden i Rens er denne weekend blevet indtaget af hanstorken fra sidste år, Peter, som nu pænt venter på sin mage Petra.

Også storkereden i Seem ved Ribe er indtaget af en stork, der tyder på at være en af de to storke, der sidste år dannede par i reden. Det er endnu uvist, hvilken af storkene der er tale om.

Sidst, men bestemt ikke mindst, har vi Clyde, der den seneste tid har ventet tålmodigt på Connie i reden i Smedager. En rede du som altid kan følge på TV SYD's livesignal.

De normalt så tålmodige storke kan i år for alvor blive sat på prøve. I hvert fald spår Storkene.dk, at der nemt kan gå nogle uger endnu, inden deres mager indfinder sig.
De normalt så tålmodige storke kan i år for alvor blive sat på prøve. I hvert fald spår Storkene.dk, at der nemt kan gå nogle uger endnu, inden deres mager indfinder sig.
Foto: Lone Gabelgaard

Rasteplads for storke i Jejsing

Den sidste rede her i vores område, hvor de langbenede fugle har indfundet sig, er reden i Jejsing - faktisk har den haft besøg af intet mindre end tre storke, fortæller Jess Frederiksen.

- Det er traditionelt set en rede, hvor mange storke kigger forbi på deres færd, som var det en slags rasteplads, siger han. 

Også i Jejsing havde de sidste år et fastboende storkepar, men der er altså endnu ingen af dem, der har indfundet sig i reden.

I de tre andre reder kan Peter, Clyde og den ukendte stork ifølge Jess Frederiksen ligeså godt væbne sig med tålmodighed.

- Der kan snildt gå et par uger endnu, inden vi ser magerne begynde at indfinde sig - og måske endda noget længere, siger han og fortsætter:

- Vi har tidligere oplevet, at den enlige mage har måtte vente mere end en måned.

Smalt med føde i det vinterlige vejr

De mange snebyger og de lave temperaturer har ikke kun indflydelse på, hvornår de resterende storke indfinder sig. Det har også stor betydning for Peter, Clyde og de andre storke, der allerede er kommet til landet.

Det er ikke det nemmeste i verden at finde mad for de storke, der allerede er kommet til landet, på grund af det vinterlige vejr.
Det er ikke det nemmeste i verden at finde mad for de storke, der allerede er kommet til landet, på grund af det vinterlige vejr.
Foto: Lone Gabelgaard

Det vinterlige vejr betyder nemlig ifølge Jess Frederiksen, at det er smalt med mulighederne for at finde føde for de langbenede fugle.

- Heldigvis er de begyndt på markarbejdet mange steder, og det er vigtigt, for når de kører med ploven, så dukker ormene frem af jorden, siger han og fortsætter: 

- Men det er ikke meget mad, der er at finde lige nu, så vi skal gerne have noget varmere vejr, så der kommer padder og den slags, de kan spise.