TV-storken Holger dukket op i Afrika

Den pensionerede marokkanske dyrlæge, Abidi Mustapha, er en passioneret storkeentusiast. Han følger blandt andet storke via GPS-signaler. Så da Holger fra Smedager så ud til at ville flyve fra Spanien til Marokko, rykkede han ud for at tage imod storkeungen fra Smedager.

Så er Holger - den ene storkeunge fra årets kuld i Smedager - landet i Kénitra i Marokko. 

Det gjorde den onsdag, og Abidi Mustapha stod klar til at byde den unge stork velkommen til hans hjemegn på den Marokkanske vestkyst.

- Jeg ved, at Abidi Mustapha har fulgt Holger via GPS-signalerne, så da han så, at Holger ville passere Gibraltarstrædet, tog han ud for at se efter storkeungen, fortæller Lisa Mäkelburg, der er storkeekspert hos Storkene.dk.

Storkeunger 2023 er en han og en hun. Nu skal de navngives.
Storkeungerne Holger og Clara i reden i Smedager 2023. Det er Holger med en GPS på ryggen.
Foto: TV SYD/Storkene.dk

Lisa fortæller at Holger faktisk forsøgte at passere strædet allerede tirsdag.

- Vi kan se på signalerne, at den fløj ud over vandet allerede tirsdag. Men selvom der ikke er langt mellem Spanien og Marokko ved Gibraltarstrædet, så vendte den om, fordi vinden simpelthen var for kraftig, fortæller Lisa Mäkelburg.

Lisa og Abidi Mustapha er helt sikre på, at det er Holger, der er landet i Kénitra. Storkens ringmærke er nemlig også tjekket.

Holger rejser tilsyneladende alene

- Tilsyneladende er den alene og uden andre danske storke. Elvis, som den har fulgtes med ned gennem Europa, den skulle åbenbart ikke over strædet. Den vendte om, og alle de andre storke, den står sammen med på Abidis billeder, er uden ringmærker.

Om Holger bliver i Kénita eller flyver videre, er endnu uvist.

- Det er svært at sige. Storkene har ikke travlt nu, så så længe, de kan finde føde og trives, så kan de blive længe på samme sted, siger storkeeksperten.

Ny superflyver på vej

Lisa Mäkelburg fortæller også, at superstorken Findus, der sidste år lavede en verdenssensation, ved at flyve mere end 20.000 kilometer på sit vintertræk først mod øst og så hjem over Afrika mod vest, lige nu er sammen med sin søster Simba uden for Madrid i Spanien.

- Her kan stadig meget ske, og om Findus flyver videre, er simpelthen for svært at sige noget om endnu. 

Derimod ser det ud som om, at hunstorken Alice fra Ramten på Djursland også er en usædvanlig flyver, fortæller Lisa Mäkelburg.

- Den har lige fløjet 1300 kilometer på få dage ned gennem Afrika, hvor den lige nu er i Senegal. Den har allerede fløjet 5.500 kilometer. Det er virkelig noget ganske særligt.