Så er storken Holger fløjet fra reden

Højtryksvejr er flyvevejr. Efter stormen og den regnfulde juli er der kommet sommer til Danmark. Det gode vejr har fået Holger og måske også Clara til at flyve fra Smedager og begynde vintertrækket.

Så er storkeungen Holger fløjet fra reden, og han opholder sig lige nu syd for grænsen, viser GPS-signalet fra senderen, som den unge hanstork har på ryggen.

Den er sammen med storken Elvis fra Rens-reden.

- Vi er ret overbeviste om, at de er taget på vintertræk. Muligvis er Clara med dem. Men den har ikke en GPS på ryggen, så vi ved det ikke med sikkerhed. Men i hvert fald har den ikke været på reden siden tirsdag, siger Jess Frederiksen fra Storkene.dk.

Holgers rute fra Smedager og over grænsen.
Holgers rute fra Smedager og over grænsen.
Foto: Storkene.dk

Storkeeksperten regner med, at det er det gode vejr, som er vendt tilbage, der har sendt dem afsted.

- De kan godt lide at flyve, når vejret er godt, så det passer helt med, at det er højtrykket, der har sendt dem afsted.

Det er lidt tidligt i forhold til, hvornår storkeungerne de tidligere år er taget på træk. Normalt drager de først afsted de sidste dage i august eller først i september. Undtaget sidste år. Her drog Cort og Vingegaard afsted allerede den 10. august.

Forældrestorkene, Connie og Thorkild, vil helt efter bogen opholde sig på reden nogle uger endnu.

- Mon ikke de er her til udgangen af august, så tager de nok også afsted mod syd, siger Jess Frederiksen.

Hvilken rute, ungerne tager mod varmere himmelstrøg, bliver nu ifølge Jess Frederiksen meget spændende at se.

- Der er meget stor forskel på deres overlevelseschancer, om de bliver østtrækkere eller vesttrækkere. De vil de kommende uger vise. Hvis de bliver østtrækkere, venter mange kilometer til Sydafrika - omkring 13.000 kilometer - så det er langt farligere for dem, end dem der tager til Sydfrankrig eller Spanien, siger Jess Frederiksen.