Disse madvarer er ikke steget i pris – sådan laver du mad uden at blive flået

En kostvejleder og ekspert i madspild giver dig her gode råd til, hvordan du kan lave mad ud af de madvarer, der ikke er steget eller kun er steget lidt.

Hvordan laver man billig og sund mad i en tid, hvor prisen på madvarer er på himmelflugt?

Det spørgsmål har TV SYD stillet Yvonne Gottfredsen fra Haderslev. Hun er kostvejleder ved Tønder Sygehus og ekspert i ernæring og madspild.

For det er blevet dyrere at handle dagligvarer.

Fra april 2021 til april 2022 er priserne på fødevarer i gennemsnit steget med 7,7 procent.

quote

Prisstigningerne kunne være en god anledning til at leve lidt sundere

Yvonne Gottfredsen, kostvejleder på Tønder Sygehus og madspildsambassadør

Det sker i en tid med den højeste inflation i 38 år.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Men en række fødevarer er faktisk faldet eller kun steget en smule.

Og dem kan man med fordel købe for at spare 

Hun giver her inspiration til madretter, som ikke sprænger budgettet i en tid med stigende priser.

- Prisstigningerne kunne være en god anledning til at leve lidt sundere. Vi spiser rigtig meget kød i Danmark. Så hvis vi kunne reducere mængden af kød, så passer vi bedre på miljøet og vores pengepung, siger Yvonne Gottfredsen.

Disse madvarer er faldet mest i pris fra april 2021 til april 2022
Smør-11,9%
Chips-8,2%
Frossen fisk-4,4%
Konserverede fisk og skaldyr-3,8%
Æg-2,4%
Salt, krydderi, køkkenurter-2,2%
Frossen skaldyr-0,8%
Det er særligt fisk, skaldyr og æg, der kan bruges til at fylde maven med billig og sund mad. Kilde: Danmarks Statistik

En god anledning til at spise mere fisk

Frossen fisk er en af de fødevarer, der er faldet mest i pris - og det er næringsmæssigt underordnet, om man køber frossen eller fersk fisk, siger Yvonne Gottfredsen.

- Nu hvor fisken er faldet i pris, giver det anledning til at have mere fokus på fisk i hverdagen, så vi husker at få fisk to dage om ugen.

Hun anbefaler at købe frossen laks, sild, pangasius eller torsk.

Men selvom man måske er bange for at give sig i kast med fisk til aftensmad, skal man ikke være bange, forsikrer hun.

- Nogle mennesker afholder sig fra fisk, fordi de ikke ved, hvad man skal spise det sammen med, eller hvordan man tilbereder en fisk. Mine erfaringer fra klienter fortæller mig, at de ofte har lettere ved at trylle med kylling, okse og gris, hvor fisken mere bliver set som, at en fisk bare er en fisk, siger Yvonne Gottfredsen

Men det er en skam, for der er mange måder at tilberede fisk på.

- Man kan sagtens gøre det spændende ved at servere fisken ovenpå en grøntsagsbund, lave en fiskefars til frikadeller, lave fiskelasagne eller en fiskemousse, siger Yvonne Gottfredsen.

Prisen på grøntsager er vel at mærke steget med 4 procent, men dog mindre end den gennemsnitlige stigning på madvarer på 7,7 procent.

Konkret anbefaler Yvonne Gottfredsen, at man damper noget helbladet spinat, som man så kan lægge fisken ovenpå.

Disse fødevarer er steget i pris fra april 2021 til april 2022, men med en mindre stigning end gennemsnittet på 7,7 %
Is (konsum-is)+0,8%
Tørrede/forarbejdede grøntsager+1,1%
Ris+1,3%
Konserverede frugter/frugtbaserede produkter+1,5%
Andre tilberedninger af kød+2,1%
Svinekød+3,5%
Tørret, saltet eller røget kød+3,5%
Chokolade+3,7%
Grøntsager (alle)+4,0%
Færdigretter+4,1%
Slik og marcipan+4,8%
Konserverede frugter+5,0%
Kartofler og andre kartoffelprodukter+5,7%
Indmad fra dyr+5,8%
Friske grøntsager+6,2%
Frosne grøntsager+6,6%
Andre kornprodukter+6,6%
Frugt+7,1%
Det er særligt grøntsager, der er steget mindre end den gennemsnitlige stigning på 7,7 procent. Det giver gode muligheder for at gøre aftensmaden sund. Kilde: Danmarks Statistik
quote

Der behøver ikke at være kød i en omelet, for der er masser af protein i æg

Yvonne Gottfredsen, kostvejleder på Tønder Sygehus og madspildsambassadør

Proteiner i æg kan erstatte kød

Æg er faldet i pris, og derfor er det en oplagt mulighed for at lave omelet - og gerne vegetarisk, siger Yvonne Gottfredsen. 

For priserne på kød er eksploderet, og det kan ikke kun mærkes på pengepungen - det gavner også miljøet, siger hun.

- Der behøver ikke at være kød i en omelet, for der er masser af protein i æg. Man kan i stedet putte en masse grøntsager i og servere det sammen med en skive ristet rugbrød eller fuldkornsbolle, og så har man en god, mættende aftensmad, siger hun.

Omeletter kan varieres i det uendelige, siger Yvonne Gottfredsen.

På den måde kan man også gøre omeletten spændende ved at finde på nye kombinationer af indholdet.

- Ofte bruger jeg grove grøntsager som spidskål, broccoli og porrer. Og så plejer jeg at putte nogle farvede grøntsager i. Det kunne være tomat eller gulerod. Øjnene bliver så glade, når der kommer farve på maden, og det giver mere lyst til at spise, siger Yvonne Gottfredsen.

Siden 1970'erne har der været en sejlivet myte om, at man ikke må spise for mange æg. Men dén myte er ad flere omgange blevet lagt i graven.

Disse fødevarer er steget mest fra april 2021 til april 2022
Andre spiselige olier+64,2%
Pastaprodukter og couscous+25,4%
Margarine og andre vegetabilske fedtstoffer+23,1%
Frisk mælk+21,4%
Frisk, fedtfattig mælk+21,3%
Frossen frugt+19,0%
Andre mejeriprodukter+18,8%
Okse- og kalvekød+18,6%
Pizza og madtærter+18,2%
Yoghurt+17,2%
Babymad+14,6%
Lamme- og gedekød+14,5%
Mel og gryn+14,1%
Olivenolie+13,7%
Morgenmadsprodukter+13,1%
Tørrede/røgede/saltede fisk og skaldyr+12,9%
Syltetøj, marmelade og honning+12,2%
Fjerkræ+11,7%
Ost+11,7%
Sukker og lignende+11,5%
Fersk fisk+11,3%
Blandt de ting, der er steget mest i pris, er fedtstoffer, mejeriprodukter og kød. Kilde: Danmarks Statistik

Brug naturen til at spare

Og der skal selvfølgelig være lidt til den søde tand. Som Yvonne Gottfredsen siger, behøver man ikke at tage i supermarkedet for at købe ind til lidt lækkert.

Man kan nemlig med fordel bruge naturens eget madkammer, når man skal lave mad. 

- Nogle har rabarber i haven, og så kan man jo lave en rabarber-crumblecake. Eller man kan lave en rødgrød på rabarber, siger Yvonne Gottfredsen.

Med app'en 'Vild mad' kan man let få et overblik over, hvor og hvornår man kan sanke hvad i naturen. Og det giver god mening, siger Yvonne Gottfredsen.

- Det er gratis. Og lige nu er det sæson for ramsløg, så jeg har været ude og samle ramsløg, som kan laves til ramsløgpesto. Og ramsløgspesto kan også fryses, så det kan bruges på et senere tidspunkt, siger Yvonne Gottfredsen.

Varer stiger mest i pris

Mens priserne på mange varer stiger, så holder priserne på tjenesterne sig mere i ro.

Det er blandt andet inden for kategorierne sundhed, uddannelse og kommunikation, at priserne ikke er steget med samme hast.

- Det er nogle ting, som ikke på samme måde har været udsat for den mangel, der ellers præger varerne. Energi- og transportpriser har ellers gjort mange ting dyrere at producere, men det har ikke ramt de her tre kategorier, sagde cheføkonom ved Sydbank, Søren Kristensen, tirsdag til TV SYD.

Sundhed dækker blandt andet over medicin og tandlægebesøg, uddannelse dækker blandt andet over omkostninger i forbindelse med privat-, efter- og højskoler, mens kommunikation blandt andet dækker over mobil- og internetabonnementer.

Men man skal ikke begynde at glæde sig for tidligt, hvis man skal til tandlæge eller bestille et højskoleophold:

- For det betyder ikke, at det ikke kommer til at ske. Når de andre ting stiger i pris, så har de det med at løfte det andet, siger Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank.