Efter afsløringer: Udskældt hundeforening må ikke længere sælge hunde

Foreningen New Hope Denmark har midlertidigt fået inddraget deres tilladelse til at importere hunde. Hvis de skal have den tilbage, skal de kunne dokumentere besøg fra en tilsynsførende dyrlæge.

I juni fortalte TV SYD, at foreningen New Hope Denmark, der importerer gadehunde fra Portugal, importerede hunde ulovligt.

Nu har Fødevarestyrelsen frataget New Hope Denmarks tilladelse til at importere og videreformidle hunde. Baggrunden er et opfølgende kontrolbesøg foretaget af Fødevarestyrelsen den 10. august.

- Der kan ikke fremvises dokumentation for, at tilsynsførende dyrlæge tilser virksomheden mindst to gange årligt. Og der har ikke været besøg af tilsynsførende dyrlæge, siden virksomheden blev etableret. Der er vejledt om dette ved tidligere kontrolbesøg, og der nedlægges derfor forbud mod, at virksomheden importerer og videreformidler hunde, indtil dette forhold er på plads, står der i Fødevarestyrelsens kontrolrapport.

Du kan se hele TV SYDs udsendelse om New Hope Denmark gratis lige her.

Dyrlæge på ferie

Fødevarestyrelsen var på kontrolbesøg hos New Hope i januar 2021, og her erkendte foreningen, at man ikke havde en tilsynsførende dyrlæge tilknyttet, hvilket er lovpligtigt.

I august 2021 har foreningen fortsat ingen tilsynsførende dyrlæge tilknyttet. Derfor inddrager Fødevarestyrelsen nu deres tilladelse til at importere og formidle hunde.

- Vi afventer, at den nye dyrlæge kommer retur fra ferie, således at formalia kommer i orden, og import tillades igen, skriver Silke Sommer, der står bag New Hope Denmark, i en sms til TV SYD.

Hun oplyser derudover, at New Hope Denmark ikke har overtrådt reglerne for dyrlægebesøg i 2021, da det ikke ligger fast, hvornår de to årlige besøg skal foregå, og man derfor stadig kan nå det. Dette bekræfter Fødevarestyrelsen overfor TV SYD.

New Hope Denmark har dog aldrig haft besøg af en tilsynsførende dyrlæge, siden foreningen begyndte at importere hunde i august 2018.

Burde have være skrappere

Lasse Holm, souschef ved Fødevarestyrelsen, erkender i dag overfor TV SYD, at man burde have taget skrappere midler i brug ved deres kontrolbesøg i januar. Ved besøget vejledte Fødevarestyrelsen New Hope Denmark om, at foreningen skal have en tilsynsførende dyrlæge.

- Set i bagklogskabens lys ville jeg ønske, vi havde givet en indskærpelse. Så havde vi haft bedre juridisk grund under fødderne i dag, fortæller Lasse Holm.

Han uddyber, at det var den korrekte vurdering, man gjorde i januar, men at tingene siden hen har udviklet sig i en negativ retning.

New Hope Denmark har tidligere været i problemer med deres tilsynsførende dyrlæge. I juli beskrev TV SYD, hvordan New Hope Denmark løj om sin tilsynsførende dyrlæge. Den dyrlæge, de havde oplyst til Fødevarestyrelsen, var aldrig tilknyttet foreningen og havde aldrig hørt om New Hope Denmark.