Få overblikket: Det betyder valget for Syd- og Sønderjylland

De sidste stemmer ved valget til Europa-Parlamentet er talt op. Flere kandidater fra Syd- og Sønderjylland er valgt eller genvalgt til parlamentet. 

Derudover betyder valget, at der kommer nye ansigter på Christiansborg, som også har rødder i Syd- og Sønderjylland. 

Her får du det fulde overblik over, hvad valget betyder for landsdelen. 

Venstremand beholder sit mandat

Partiet Venstre har ved valget opnået to mandater. De går til henholdsvis spidskandidaten Morten Løkkegaard og til landmanden Asger Christensen, som er bosat i Jordrup. 

Asger Christensen har været medlem af Europa-Parlamentet siden 2019. 

20231118-163447-4-1920x1280we
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ny konservativ mand i EU

Det Konservative Folkeparti har fået et nyt medlem af Europa-Parlamentet. Det er Niels Flemming Hansen, som har siddet i Folketinget for partiet siden 2019, hvor han blev valgt i Sydjyllands Storkreds. 

Det står klart, efter at partiet sikrer sig et mandat til valget, samtidig med at Niels Flemming Hansen er den kandidat fra partiet, som opnår flest personlige stemmer. 

Det betyder samtidig, at den yngre konservative politiker Frederik Bloch Münster fra Esbjerg får plads i Folketinget, da han overtager pladsen fra Niels Flemming Hansen. 

Niels Flemming Hansen.
Niels Flemming Hansen.
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix


SF-veteran får plads i Bruxelles

Valgets store overraskelse er nok, at SF får hele tre mandater. Tidligere udenrigsminister og formand for partiet Villy Søvndal fik et godt valg og var den kandidat fra sit parti, der opnåede næst flest stemmer. Det kan SF-veteranen veksle til en plads i det europæiske parlament. 

Villy Søvndal har i mange år boet i Kolding. 

Arkivfoto.
Arkivfoto.
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

LA profil sikrer sig plads

En af Liberal Alliances nok mest kendte profiler er Henrik Dahl, som er bosiddende i Ribe. Sociologen har siddet i Folketinget for sit parti valgt i Sydjyllands Storkreds siden 2015. Han er den første fra sit parti, der opnår valg til Europa-Parlamentet. 

Det betyder samtidig at hans suppleant Carl Andersen fra Vejen nu overtaget Henrik Dahls plads i Folketinget. Det er dog ikke første gang, at Carl Andersen sætter sig i folketingsstolen. I december 2023 var han i én uge suppleant for Henrik Dahl, da sidstnævnte var sygemeldt. 

Arkivfoto.
Arkivfoto.
Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix