Folketinget giver politiet fodboldbølle-redskaber

Politiet må snart dele oplysninger om potentielle bøller med klubber og tilbageholde fans ved højrisikokampe.

Politiet vil fra den kommende sæson få bedre muligheder for at bekæmpe uromagere på de danske fodboldstadioner.

Folketinget har torsdag stemt et forslag igennem, som fra 1. juli udvider politiets beføjelser over for fodboldbøller.

Det fremgår af Folketingets hjemmeside.

Baggrund for aftalen

Der blev i oktober 2022 indgået en bred politisk aftale om en styrket indsats mod hooligans. Aftalen blev indgået på baggrund af en afrapportering udarbejdet af en ekspertgruppe, nu dialogforummet. Fire elementer i aftalen kræver lovændring, og det er disse lovændringer, som et enigt Folketing i dag har vedtaget. Lovforslaget betyder:

  • at listen over strafbare handlinger, der kan give generel karantæne fra fodboldkampe, bliver udvidet. En generel karantæne er et forbud mod at opholde sig ved fodboldkampe og inden for et område på indtil 500 meter fra det sted, hvor fodboldkampen afholdes (3000 meter ved udebanekampe). Fremover kan politiet således give karantæne i op til fire år, hvis man i forbindelse med fodboldkampe deltager i slåskampe, overtræder knivloven eller tvinger andre til for eksempel at tage fodboldtrøjen af.

  • at politiet kan bistå fodboldklubbernes kontrollører med at identificere personer, der har overtrådt klubbernes ordensregler, men ikke ønsker at opgive personoplysninger til klubbens kontrollører.

  • at politiet i forbindelse med de såkaldte risikokampe får mulighed for på forhånd at beslutte at tilbageholde udvalgte tilskuersektioner efter kampen for at undgå tumult.

  • at personer, der udviser utryghedsskabende adfærd i forbindelse med såkaldte risikokampe, kan bortvises fra det sted, hvor fodboldkampen afholdes. Ligesom ved generel karantæne vil bortvisningen gælde 500 meter fra stadion og fra tidligst seks timer inden og til seks timer efter afviklingen af kampen.

Lovforslaget gælder på nuværende tidspunkt ved fodboldlandskampe samt alle fodboldkampe med deltagelse af hold fra Superligaen, 1. og 2. division, herunder træningskampe med deltagelse af sådanne hold, samt internationale kampe i UEFA-regi, som afvikles i Danmark.

Kilde: Justitsministeriet

- Bedre identifikation af bøller

Politiet får hjemmel til at videregive oplysninger om personer, så klubberne bedre kan identificere bøller, der skal tildeles en karantæne.

Den nye lov betyder også, at politiet kan bortvise personer, der udviser utryghedsskabende adfærd ved idrætsbegivenheder.

I forbindelse med højrisikokampe - såsom derbykampe mellem FC København og Brøndby - får politiet desuden mulighed for at tilbageholde tilskuere på visse stadionsektioner efter slutfløjt.

Netop forholdet mellem rivalerne fra FCK og Brøndby givet ofte politiet ekstra arbejde. For tre uger siden kom det til et sammenstød mellem flere af de to klubbers fans på Glostrup Station.

108 stemmer for - 0 imod 

Forslaget blev torsdag stemt igennem i Folketingssalen med 108 stemmer for og ingen imod.

De nye tiltag er en del af en bred aftale med navnet "fælles om fodbold", som flere partier indgik i oktober 2022.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) glæder sig over de nye tiltag, og er der behov for yderligere redskaber, så er han også parat til det.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, når der udspiller sig voldsomme scener både før, under og efter kampe.

- Jeg håber, at tiltagene kan være med til at få folk til at ændre adfærd, men hvis det viser sig nødvendigt, er jeg klar til at stramme skruen yderligere, siger han til Justitsministeriets hjemmeside.

Her fremgår det, at politiet fra 15. juli 2022 til 17. maj har foretaget i alt 354 sigtelser i forbindelse med kampe i Superligaen.

14. maj havde i alt 108 personer karantæne mod at komme på et dansk fodboldstadion.