Frisører og andre liberale erhverv genåbner efter påske

Om godt to uger åbner liberale erhverv som frisører, hvis man er vaccineret eller har negativ coronatest.

Liberale erhverv som frisører åbner igen efter påske i ny genåbningsaftale.

Det oplyser statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde sent mandag aften efter mange timers forhandlinger.

Helt konkret er det 6. april, at det igen er muligt at gå til eksempelvis frisør eller tatovør.

Det kræver dog et coronapas, der enten viser en negativ coronatest inden for 72 timer, at man er vaccineret eller kan påvise, at man tidligere har været smittet med coronavirus. Børn under 15 år er dog undtaget.

Desuden vil der fortsat være krav om at bære mundbind eller visir.

Læs mere om coronapasset her:

  • Coronapasset skal vise, om borgeren er færdigvaccineret, har været smittet eller er blevet testet negativ for corona inden for 72 timer.
  • Testen kan både være en PCR- og antigentest (kviktest).
  • Børn under 15 år kommer til at være undtaget af reglerne om coronapasset.
  • Implementeringen af kravet om coronapasset skal drøftes med de forskellige sektorer.
  • Fra ultimo marts vil appen "MinSundhed" fungere som et funktionelt, men simpelt coronapas.
  • Ultimo maj forventes en mere avanceret og brugervenlig app at blive lanceret. Der skal i den forbindelse tages højde for fælles europæiske standarder.
  • Borgere, der ikke har en smartphone, skal kunne have en let løsning, hvorpå de kan dokumentere deres vaccination eller den negative test. Det kan for eksempel tilsendes med fysisk post.
  • Aftalepartierne vil i maj og juni drøfte erfaringerne med anvendelsen af coronapasset og tage stilling til dets fortsatte omfang og brug.
  • Ligeledes skal der i august tages stilling til, hvilke konsekvenser det skal have for coronapasset, at alle borgere, der ønsker det, er færdigvaccineret.
  • Aftalepartierne er enige om, at anvendelse af coronapasset har en ophørsdato for andre aktiviteter end turisme og rejse.

Kilde: Statsministeriet.

'MinSundhed' skal fungere som coronapas

Fra slutningen af marts vil appen "MinSundhed" fungere som et simpelt coronapas, indtil "en mere avanceret og brugervenlig app bliver lanceret", lyder det i aftaleteksten.

Det mere avancerede coronapas forventes i slutningen af maj.

I aftalen er der dog tilføjet en såkaldt "solnedgangsklausul" på anvendelsen af coronapasset inden for Danmarks grænser.

Det betyder, at aftalepartierne til august skal aftale, "hvilke konsekvenser det skal have for coronapasset, at alle borgere, der ønsker det, er færdigvaccinerede".

Allerede i maj og juni skal partierne "drøfte erfaringerne med anvendelsen af coronapas og tage stilling til dets forsatte omfang og brug", lyder det videre i aftaleteksten.

Mindre indkøbscentre kan åbne efter påske

Også storcentre kan se frem til at åbne igen en uge efter påske. Det siger De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, på pressemødet.

Statsminister Mette Frederiksen (S) uddyber, at det er "mindre indkøbscentre", som kan genåbne fra omkring 13. april.

De store indkøbscentre og stormagasiner må vente til 21. april for at genåbne.

Bag genåbningsaftalen er et bredt flertal i Folketinget. Kun Nye Borgerlige er ikke en del af aftalen. Partiet forlod forhandlingerne tirsdag eftermiddag.