Lige køn leger bedst: Uge Sex er i gang

Niendeklasseseleverne Marcus og Laura har været med til at skrive en hensigtserklæring, som skoler kan skrive under på, hvis de gerne vil modarbejde forskelsbehandling mellem kønnene.

Uge seks er lig med Uge Sex, der er arrangeret af organisationen Sex & Samfund. Her retter folkeskoler landet over blikket mod sex og alt det udenom.

Halvdelen af landets skoleelever er med i det, der bliver den første rene digitale seksualundervisning nogensinde. De ældste elevers skoledag foregår jo som bekendt stadig bag skærmen derhjemme.

Som en del af Uge Sex har en arbejdsgruppe med ti folkeskoleelever sat sig for at udarbejde en hensigtserklæring, som skoler kan skrive under på, hvis de gerne vil gøre op med forskelsbehandling mellem kønnene.

Indtil videre har to skoler fra Langeland og Holbæk skrevet under på hensigtserklæringen, der blandt andet forpligter lærere og elever til ikke at bruge kønsdiskriminerende sprogbrug.

Det skriver skolerne under på i hensigtserklæringen

  1. Vi arbejder aktivt for at fremme ligeværd
  2. Vi accepterer ikke kønsdiskriminerende sprogbrug
  3. Vi taler med forældrene om skolens holdning til køn
  4. Vi opdeler eleverne efter forudsætninger, kompetence og motivation
  5. Vi tager køn op i undervisningen
  6. Vi tager køn op på personalemødet

To af eleverne i arbejdsgruppen er lokalformand og -kvinde for henholdsvis Danske Skoleelever Sydvestjylland og Trekantområdet.

Marcus Scharstein, niendeklasseselev på Vitaskolen Bohr i Esbjerg, har selv oplevet i sin skoletid, at der er blevet forskelsbehandlet mellem piger og drenge.

- Der var meget forskel på, om man var pige eller dreng. Det er blevet en del af vores sprog at dele op i køn uden nogen god grund. Det er eksempelvis, når læreren kommer ind og spørger efter nogle stærke drenge. På den måde ekskluderer man piger, siger Marcus Scharstein.

Marcus Scharstein er lokalformand for Danske Skoleelever i Sydvestjylland.
Marcus Scharstein er lokalformand for Danske Skoleelever i Sydvestjylland.
Foto: Danske Skoleelever

Han håber, at så mange af skolerne som muligt vil skrive under på deres hensigtserklæring.

- Jeg tror, det kan gøre en forskel at skabe opmærksomhed på, at der både direkte og indirekte bliver ekskluderet på kønnet alene. Det burde man ikke gøre uden nogen god årsag, siger Marcus Scharstein.

Laura Christensen er lokalformand i Danske Skoleelever i Trekantområdet.
Laura Christensen er lokalformand i Danske Skoleelever i Trekantområdet.
Foto: Danske Skoleelever

15-årige Laura Christensen fra Brændkjærskolen i Kolding har været glad for at sidde i arbejdsgruppen, der også har talt repræsentanter fra Lærerstuderendes Landskreds og Pædagogernes Landssammenslutning.

- Vi ville gerne kunne holde skolerne op på det her. Så jeg håber, at vi kan vende tilbage om nogle måneder og høre, hvordan det så er gået. Det er jo ikke lovgivning, men vi håber alligevel, at vi kan plante et frø hos skolerne, så vi kan få øjnene op for det her, lyder det fra Laura Christensen.

Nødvendigt med undervisning i ligestilling

Lene Stavngaard, national chef i Sex og Samfund, mener, at der er god grund til at have ligestilling på skemaet i Uge Sex.

- Faktum er, at der er forskel på, hvilke muligheder børn og unge har afhængigt af deres køn. Vi er slet ikke i mål med ligestilling, og hvis vi ikke ændrer på det, vokser vores børn op i en verden, hvor der stadig er forventninger, til hvordan en rigtig dreng og en rigtig pige er, og hvor deres køn kan være en begrænsning for, at de kan blive den, de gerne vil, siger Lene Stavngaard.

FAKTA om Sex & Samfunds forældreundersøgelse

  • En ud af fem (19,9%) forældre mener ikke, at piger og drenge skal opdrages ens
  • To ud af tre (66,4%) mener i meget høj eller høj grad, at drenge og piger har de samme muligheder i livet
  • Fire ud af fem (80,3%) forældre er slet ikke eller i mindre grad bekymrede for, at deres barn har færre muligheder i livet på baggrund af deres køn
  • Mere end halvdelen (56,8%) af forældrene har oplevet kønsopdeling i barnets klasse enten til et fag i skolen eller til børnefødselsdage etc.

Kilde: Voxmeter for Sex & Samfund. Indsamlet i oktober og november 2020.