TV der bevæger dig

TÆV DIN TEENAGER

Millionforretning: Sådan tjener youtubere penge

Flere unge danskere har gjort YouTube til deres levevej og tjener gode penge på den populære platform. Det kræver dedikation og hårdt arbejde, men for flere er det blevet et fuldtidsarbejde.

Foto: Jørgen Bjørn Hansen

Det kan være en god forretning at være en populær skikkelse på YouTube.

Youtubere verden over tjener mange millioner af kroner, når de laver indhold til platformen og får unge som gamle til at se deres videoer.

I 2019 tjente den blot 8-årige Ryan Kaji i omegnen af 26 millioner dollars på videoer, hvor han afprøver legetøj. Det gør ham ifølge Forbes til den højest betalte youtuber i verden. 

Selvom markedet er langt mindre i Danmark, kan danske youtubere også tjene gode penge på YouTube. Det forklarer Jørgen Bjørn Hansen, der selv er youtuber med over 75.000 abonnenter på sin kanal.

Jørgen Bjørn Hansen

  • 31-årige Jørgen Bjørn Hansen er en dansk youtuber og streamer.
  • På YouTube har han mere end 75.000 abonnenter.
  • Han er tidligere vært på 'Spilmagasinet'.
  • Du kan se ham som coach i den nye sæson af 'Tæv Din Teenager', hvor han træner fire forældre i at spille Fortnite, så de kan banke deres egne unger.

- Du kan tjene mange på YouTube, men hvis du også kan bruge dit brand udenfor platformen, kan du pludselig tjene rigtig mange penge, siger Jørgen Bjørn Hansen.

Reklamer til tusindvis af kroner

Jørgen Bjørn Hansen har været youtuber i flere år. Selvom han ikke er den, der har flest abonnenter på sin kanal eller tjener flest penge, har han stort kendskab til branchen og arbejder sammen med nogle af landets største youtubere.

- Det er meget op og ned, hvad man tjener på Youtube. Der er ikke nogen fast løn. Det er ligesom at have en butik, hvor du sælger varer. Du ved ikke, hvad du tjener den ene måned, og du ved ikke, hvad du tjener den næste måned, men du kan tjene mange penge, siger Jørgen Bjørn.

Jørgen Bjørn Hansens youtube-forside. Foto: Screendump

Der er ikke mange youtubere, der offentligt har fortalt, hvor mange penge de tjener. Youtuberen Robin Rasmussen har tidligere fortalt til TV2, at han tjener 70.000 på en måned.

Jørgen Bjørn Hansen fortæller, at han kan tjene alt imellem 5.000-35.000 på en måned. Hans største indtægtskilde er reklamer, der ligger før hans videoer:

- December var en rigtig god måned. Der var mange reklamer op til jul, og det giver flere penge. Til gengæld oplever man så et dyk i januar, hvor man ikke tjener ligeså mange penge.

  Foto: Lasse Hansen, TV SYD

Visninger er lig med penge

Ifølge Jørgen Bjørn Hansen handler det om, hvor mange der ser dine videoer – og ikke om, hvor mange der abonnerer på din kanal.

- Den største misforståelse ved YouTube er, at det ikke handler om abonnenter eller antallet af følgere. Abonnenter er som kunder i en butik, hvis de ikke køber noget, så er det ligegyldigt, hvor mange der er. Det handler om, hvor meget de køber. Og på YouTube handler det om, hvor mange visninger du får hver måned, siger Jørgen Bjørn Hansen.

På en god måned tjener han 10-15.000 kroner på én million visninger på sine videoer. Og nogle gange endnu mere. Han understreger, at det er forskelligt fra person til person.

- Nogle af de store på YouTube kan sagtens have fem millioner visninger på en måned, og så er der pludselig mulighed for at tjene rigtig, rigtig mange penge, siger han.

Selvom forholdene varierer fra youtuber til youtuber, vurderer Jørgen Bjørn Hansen, at man skal have i omegnen af 1-1,5 million visninger i måneden for at kunne leve af at lave indhold til den populære platform. 

Jørgen Bjørn Hansen bruger mange timer foran computeren, hvor han livestreamer og snakker sine mange følgere. Foto: Jonas Borch Kragh, TV SYD

Kun få lykkedes

Jørgen Bjørn har set mange forsøge sig på YouTube, og det er også hans indtryk, at mange unge gerne vil have deres egen kanal, nå ud til mange og tjene penge på det.

Men så enkelt er det ikke:

- Jeg tror, at mange tror, at det er nemmere, end det er, og at man hurtig kan tjene penge på det. Men det er ikke tilfældet. Det kræver hårdt arbejde og dedikation, og det er virkelig kun få, der lykkes med at blive en succes på Youtube.

Jeg tror, at mange tror, at det er nemmere, end det er - og man hurtig kan tjene penge på det. Men det er ikke tilfældet.

Jørgen Bjørn Hansen, youtuber

Det er et krav, at man hele tiden producerer nyt indhold og holder energien oppe. Det er dem, der er lykkes med det gennem flere år, der får succes.

- Tag et eksempel som Morten Münster (youtuber med over 350.000 abonnenter red.). Hans første video kom op for mange år siden, og han er konsekvent blevet ved med at lave indhold. Og sådan er det med mange af de store youtubere. De har været med i lang tid, fortæller han.

Selv drømmer han om at runde de ’magiske’ 100.000 abonnenter, men han vil også rigtig gerne lave ting og tjene penge ved siden af internetmediet. Heldigvis har han lært meget ved at være youtuber, som han bruger udenfor platformen. 

- Jeg har aldrig lært så meget, som jeg har lært ved at have min egen YouTube-kanal. Man er sin egen redaktør, vært, producent, grafiker og klipper. Det betyder også, at man kan lave noget rigtig møg, men man bliver hele tiden bedre og lærer noget nyt for hver video, man laver, siger Jørgen Bjørn Hansen.

Du kan opleve Jørgen Bjørn Hansen som coach i denne sæson af ’Tæv Din Teenager’, hvor fire forældre skal banke deres unger i Fortnite. Se mere på TV SYD Play eller her.

Mest sete på tvsyd.dk