Nye retningslinjer baner vej for karamelkast og studenterkørsel

Også i år bliver det muligt at fejre afslutningen af uddannelser med karamelkast og studenterkørsel.

Når afgangselever i grundskolen inden længe har sidste skoledag, kan de dele karameller ud - bare det sker med afstand og til en klasse ad gangen.

Og når blomsten af Danmarks ungdom til sommer skal fejre, at de er færdige som studenter, er der grønt lys til den traditionsrige studenterkørsel.

Det er beskeden fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), der torsdag har offentliggjort nye retningslinjer.

- Det skal både være muligt at kaste karameller sidste skoledag, have familien med ved overrækkelse af svendebrev eller eksamensbevis og at køre i studentervogn.

- Jeg er rigtig glad for, at elever i både grundskolen og på ungdoms- og voksenuddannelserne får mulighed for at fejre den her store milepæl sammen med deres familie og venner, siger ministeren i en pressemeddelelse.

Retningslinjerne minder en del om sidste år, hvor det også var muligt at køre studenterkørsel og dele karameller ud trods coronaepidemien.

Retningslinjer for skolernes afslutning

  • På grundskoleområdet gælder det, at der på afgangselevernes sidste skoledag kan gennemføres karamelkast klassevist, således at afgangseleverne kaster karameller til én klasse ad gangen, så klasserne ikke blandes.
  • Den traditionelle huebegivenhed i forbindelse med elevens sidste mundtlige eksamen på de gymnasiale uddannelser anbefales gennemført indendørs med maksimalt fem gæster per elev. Herefter kan eleven fejre begivenheden i et afgrænset område og gerne udendørs.
  • Fejringer af uddannelsesafslutning, translokationer, dimissioner mv. på grundskoler samt ungdoms- og voksenuddannelser, som foregår indendørs med siddende gæster, kan gennemføres med op til 500 personer.
  • Ved fejringer på skoler og institutioner vil gældende retningslinjer for test skulle følges for deltagerne.
  • For private arrangementer, der finder sted i forbindelse med uddannelsesafslutning, eksempelvis studenterkørsel, gælder en kraftig opfordring til test. 


Kilde: Børne- og undervisningsministeriet

Dengang hed det i retningslinjerne, at en ædru person - foruden klassen og chaufføren - kunne slutte sig til studenterkørslen for at øge trygheden og eksempelvis træde til, hvis en elev udviste symptomer.

Det er ikke nævnt i dette års udgave af retningslinjerne.

Det anbefales til gengæld, at deltagerne i studenterkørsel lader sig teste for covid-19 forud for køreturen.

Det fremgår også, at hver elev må have op til fem gæster med, når eleven får sat huen på hovedet som afslutning på sin ungdomsuddannelse.

Ved den officielle afslutningen på uddannelsen - også kaldet translokation og dimission - må der være op til 500 siddende gæster.

Blot skal de gældende retningslinjer for test følges af deltagerne.

Hvis det foregår i grundskolen, gælder der en kraftig opfordring til, at elever, ansatte og besøgende kan fremvise en negativ coronatest, der højst er 72 timer gammel.

Hvis det foregår på efterskoler, ungdoms- og voksenuddannelser samt videregående uddannelser er det et krav, med mindre man er undtaget testkravet. Eksempelvis hvis man er vaccineret.