Uddannelsesgigant sætter fyringsrunde i gang

UC SYD skal spare cirka 14 millioner kroner og afskediger 40-45 medarbejdere.

Det har længe været kendt, at UC SYD skal spare mange millioner kroner, og derfor kunne UC SYD tirsdag meddele, at 13 medarbejdere er varslet opsagt, mens 16 medarbejdere har indgået frivillig fratrædelse.

De cirka 14 millioner kroner, der skal hentes, findes dog ikke alene med denne manøvre.

UC SYD har også valgt at omplacere et mindre antal medarbejdere og ladet ledige stillinger forblive ubesatte, hvorfor man forventer at sige farvel til 40 til 45 medarbejdere.

- Vi har fundet besparelser på driftsomkostningerne og ved naturlig og frivillig afgang af medarbejdere. Men det har desværre også vist sig nødvendigt at varsle medarbejdere opsagt for at sikre balance i budgettet i 2022 og de følgende år. Det har selvfølgelig været den sidste udvej, efter alle andre muligheder er undersøgt, siger rektor på UC SYD, Alexander von Oettingen, i en pressemeddelelse.

Opsigelserne er fordelt, så halvdelen findes i administrationen og den anden halvdel på Institut for pædagoguddannelse og Institut for samfundsfag og kommunikation samt Efter- og videreuddannelsen.

Optaget af studerende er faldende

De økonomiske problemer skal ses i lyset af, at optaget er blevet mindre, fordi de studerende søger andre steder hen end UC SYD.

- Vi ser en negativ udvikling i både ansøgertal og optagetal, men også i øget frafald - og det er en tendens, som corona har forstærket. Generelt går den demografiske udvikling ikke vores vej. Flere unge foretrækker at studere i universitetsbyerne, og ungdomsårgangene falder støt, siger Alexander von Oettingen.

Rektor Alexander von Oettingen mener, at UC SYDs ledelse med fyringerne udstikker en langsigtet og økonomisk bæredygtig kurs for uddannelsesinstitutionen.
Rektor Alexander von Oettingen mener, at UC SYDs ledelse med fyringerne udstikker en langsigtet og økonomisk bæredygtig kurs for uddannelsesinstitutionen.
Foto: UC Syd

Der er dog også indtægter, der enten reduceres eller helt forsvinder. Det er blandt andet eksterne forskningsmidler og særtilskud til pædagoguddannelsen.

På samme måde rammer den politiske aftale "Flere og bedre uddannelser til hele Danmark" hårdt, da UC SYD taber penge på det i både 2021 og 2022, fordi en del af finansieringen af aftalen hentes i tilskud, som man allerede har fået.

UC SYD har omkring 800 ansatte og 12.000 studerende tilknyttet.