Flere lader hånt om advarsler om ”de små flammekastere”

Antallet af brande, som er forårsaget af ukrudtsbrændere, er steget med næsten en tredjedel. Tåbelige brande, som nemt kan undgås siger beredskabsmester.

Branden i idræts- og kulturcentret Gigantium i Aalborg er forårsaget af en ukrudtsbrænder. Måske kan det få folk til at forstå, at ”de små flammekastere” er farlige, siger beredskabsfolk til TV SYD.

Beredskabsstyrelsen og lokale brandvæsener laver hvert år kampagner om ukrudtsbrændere. Men for mange hører ikke efter.

Antallet af brande, som er forårsaget af gasbrændere var frem til 31. maj steget med 31 procent i forhold til samme periode sidste år, viser en opgørelse som seniorberedskabssmester Mads Dalgaard har lavet.

quote

Det ærgrer mig gul og grøn, at vore kampagner ikke virker. Sidste år var der 250 brande, hvor brandfolkene måtte slukke. Det skyldes uforsigtighed eller uopmærksomhed.

Mads Dalgaard, seniorberedskabsmester, Beredskabsstyrelsen

- Selv om der er tale om små tal, så er det tåbelige brande, som folk nemt kan undgå, siger Mads Dalgaard til TV SYD.

Jan Riis, beredskabsinspektør i Trekantbrand, Vejle, er enig:

- Folk aner ikke, hvor hurtigt ilden kan brede sig i tørre blade og tørt græs. Ja, selv spindelvæv kan brænde, og i løbet af sekunder kan branden have bredt sig til tagudhænget.

- Det ærgrer mig gul og grøn, at vore kampagner ikke virker, siger Mads Dalgaard. Sidste år var der 250 brande, hvor brandfolkene måtte slukke. Det skyldes uforsigtighed eller uopmærksomhed.

Han peger på, at folk bruger ”flammekasteren” forkert. De mangler tålmodighed.

- Brugerne brænder ukrudtet helt af. De stoler ikke på, at det faktisk går ud, når det bare svitses. For det er jo stadig grønt, siger seniorberedskabsmester Mads Dalgaard til TV SYD.

Et forbud mod ukrudtsbrændere kan ikke gennemføres. Og et ”kørekort” til haveredskaber vil næppe kunne laves.

- Vi har overvejet at lave en lille video om, hvor hurtigt ilden kan brede sig. Og hvor længe den kan ulme tre-fire meter bag dig og pludselig blusse op, når du tror, du er færdig, siger Jan Riis fra TrekantBrand, Vejle. 

Du kan se Beredskabsstyrelsen kampagne her. 

Et udpluk af historier om ukudtsbrændere på TV SYDs hjemmeside - bare i år.
Et udpluk af historier om ukudtsbrændere på TV SYDs hjemmeside - bare i år.

Sådan undgår du ulykker med ukrudtsbrændere