Skål for trafikken i Syddanmark

Region Syddanmark og 22 kommuner holder nytårskur for at slå et slag for investeringer i trafikken. Mere motorvej, flere tog og en ny bro over Lillebælt.

Nytårskuren foregår den 17. januar under mere uformelle forhold, end dem, der på det seneste har været vist i trnasmissioner fra Christiansborg. Den sydjyske nytårskur foregår i Snapstinget, som jo er et sted, hvor man stadig hilser på hinanden med små klare glas. Her vil region Syddanmark og kommunerne lægge planerne frem for en forbedring af trafik-nettet.

Motorvej, bro og tog

På tre områder er der behov for en udvikling, mener regionen og kommunerne.

Der bør anlægges en ny midtjysk motorvej til at afhjælpe trængselsproblemerne på E45. Samtidig skal der etableres en forbindelse til Billund Lufthavn.
 
Forbindelsen over Lillebælt skal forbedres ved at bygge en ny bro, som sikrer afviklingen af både den private og kollektive trafik.

Der skal køre flere tog hver time. Der skal være hurtige tog-forbindelser mellem de større danske byer ? også Esbjerg og Flensborg.

Vigtigt emne

- Jeg håber, nytårskuren kan være med til at sætte retningen for trafikudviklingen. Infrastruktur bliver et af de mest centrale emner i de kommende år, fordi det er en af forudsætningerne for at kunne skabe ny vækst og udvikling, siger regionsrådsformand Carl Holst (V) i en pressemeddelelse.

- Det er helt afgørende for udviklingen af vores landsdel, at vi har en god infrastruktur. Derfor er det også vigtigt, at kommunerne og regionen i fællesskab drøfter dette med partierne i Folketinget, siger formand for Kommunekontaktrådet, Egon Fræhr (V), der også er borgmester i Vejen.

Til nytårskuren vil de fremmødte høre korte oplæg af Egon Fræhr, af regionsrådsformand Carl Holst (V), samt af Odenses borgmester Anker Boye (S). Gæstetaler er OB?s nye sportsdirektør, sønderjyden Poul Hansen, der vil præsentere sine ideer til at få succes med samarbejdets svære kunst.

Smagsprøver

I alt er der gået invitationer ud til 250 personer, som ud over en interessant debat om den fremtidige infrastruktur kan se frem til at smage på nogle af de regionale specialiteter som sønderjyske pølser, fynske rygeoste og drikkevarer fra lokale bryggerier.
 
- Vi vil gerne gøre opmærksom på, at vi er en region med store muligheder, men også voldsomme udfordringer. Med præsentationen af en lille del af de regionale produkter vil vi også på det område gøre opmærksom på, at Fyn og Sydjylland ? også når det gælder fødevarer ? kan være med i superligaen, siger Carl Holst.

Senest i 2013 tager Folketinget beslutning om større investeringer i Danmarks infrastruktur. Beslutningerne vil række langt ud i fremtiden, og derfor er det vigtigt at få de syddanske prioriteringer med i pakken, hvis de skal realiseres på denne side af 2030.