TV der bevæger dig

Sygehusbyggeri giver lærepladser

Sygehusbyggeri i Region Syddanmark giver 600 nye lærepladser i håndværksfagene.

03:01

Jeppe Mosegaard Johansen er blandt de lærlinge som arbejder på sygehusbyggeriet i Aabenraa. Her ses han på skolen for betonfolk i Esbjerg. (Arkivfoto).

1 af 2

Region Syddanmark har indført såkaldte sociale klausuler for de største syghusbyggerier. Det gælder akutsygehusene i Aabenraa, Kolding og Odense.

Entreprenørerne skal ansætte lærlinge, hvis de indgår kontrakter om arbejde med en varighed på mindst seks måneder med en forventet kontraktværdi på ti millioner kroner og/eller forventede lønomkostninger på mindst fire millioner kroner.

I øvrige byggerier som ombygning af gamle sygehuse til specialsygehuse skal entreprenørerne indgå en hensigtserklæring om, at de vil ansætte lærlinge.

Entreprenører med hensigtserklæringer tvinges ikke til at ansætte lærlinge, men regionen lægger ikke skjul på, at den har fokus på, at de gør det.

Faglig uddannelse

De sociale klausuler og hensigtserklæringer skal bidrage til, at flere unge får en faglig uddannelse. Netop i Region Syddanmark får mange unge ikke en uddannelse efter folkeskolen eller gymnasiet.

Organisationen Dansk Byggeri peger på, at sociale klausuler kan virke mod hensigten. De kan føre til, at virksomhederne venter med at tage lærlinge ind til de vinder en opgave. Dermed sker der ikke nødvendigvis en løbende uddannelse af håndværkere.

Dansk Byggeri foretrækker frivillige partnerskabsaftaler, der er et samarbejde mellem Dansk Byggeri, det offentlige og erhvervsskolerne. Samarbejdet kan i bedste fald sikre, at ingen lærlinge bliver glemt på skolerne, når de skal i praktik.

Se mere i TV SYD Nyheder 19.30.

Følg også debatten på Facebook.

https://www.facebook.com/tvsyd