TV der bevæger dig

Unge aner intet om genforeningen

De unger kender ikke til dansk grænselands historie, viser en ny undersøgelse. Det bekymrer Grænseforeningen.

En undersøgelse, som Grænseforeningen netop har fået foretaget af Epinion, viser, at kun 16 procent af de danske unge mellem 18 og 34 år ved, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark i 1920. Det bekymrer Grænseforeningen.

Undersøgelsen bekræfter os i, at vi skal målrette vores oplysningsarbejde mod den unge generation, siger Finn Slumstrup, formand for grænseforeningen.

Undersøgelsen viser også, at kun 39 procent ved, at den dansk-tyske grænse er fastlagt på baggrund af en folkeafstemning.

Til sammenligning kendte 57 procent af danskere over 56 år til denne del af historien, og 53 procent kendte til genforeningen i 1920.

- Oplysningsarbejdet kan ikke løftes af Grænseforeningen alene. Uddannelsessektoren skal også i højere grad klæde fremtidens danskere på, hvis fællesskabet med Sydslesvig ikke skal risikerer, at gå tabt, forklarer formanden.

Og det dalende kendskab til Danmarks historie, bliver også bemærket af det danske mindretal i Slesvig-Holsten.

I søndags kunne det danske mindretals parti i Slesvig Holsten, SSW lægge stemmer til et regeringsskifte i delstaten. Det betyder, at nedskæringerne på de danske skoler kan blive indstillet til fordel for en mere mindretalsvenlig politik anført af SPD og De Grønne.

- Det glæder os at se, hvordan SSW skaber resultater i Slesvig-Holsten. Men der var ikke megen omtale i de danske medier ovenpå valget, og det skyldes måske det manglende kendskab til Sydslesvig i den yngre generation, siger Finn Slumstrup.

Der er 204 tilmeldte deltagere til lørdagens sendemandsmøde, hvor SSW's landdagsmedlem Anke Spoorendonk vil informere om den politiske situation i Slesvig Holsten efter valget den 6. maj.

1015 personer i alle aldersgrupper har svaret i undersøgelsen.