TV der bevæger dig

Rekreationshjem for det danske mindretal truet af lukning

Hjemmet Bennetgaard mangler årligt op 500.000 kroner. Derfor skal der findes penge nu, inden det må lukke, siger politiker.

Hjemmet mangler penge til drift. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Christian Rabjerg Madsen mødte formand for Bennetgaard, Birgitte Wind Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

A.P. Møller har bla. betalt renovering af den historiske sal i år 2000. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

1 af 4

I mange år har Bennetgaard , der ligger i den lille landsby Københoved mellem Vejen og Rødding, tilbudt ældre ubemidlede medlemmer af det danske mindretal et ferieophold. Men nu er pengene ved at slippe op, og derfor skal der ske noget, hvis rekreationshjemmet skal undgå en lukning.

Det fortæller Christian Rabjerg Madsen, der er medlem af Sydslesvigudvalget til TV SYD.

Den selvejede institution har indtil nu klaret sig for penge fra fonde og private donationer, men nu er det blevet nødvendigt med flere penge. Fondene har ikke så mange renteindtægter som før finanskrisen, og der for er de blevet mere tilbageholdende med at støtte driften af det historiske sted.

Bennetgaard blev i 1936 foræret til den det danske mindretal som et hjem for danske sydslesvigere og ud over, at det giver dansksindene borgere uden egne midler mulighed for rekreation, så bidrager det også til formidling af dansk kultur.

Christian Rabjerg Madsen besøger søndag Bennetgaard og er på forhånd indstillet på, at der skal findes penge så hjemmet kan bestå.

A.P. Møllers fond har tidligere givet milliongaver til renovering af stedet, men ikke til varme og løn til personalet. Der er 2-3 ansatte på Bennetsgaard i Københoved. De har i perioder været afskediget, så der skal findes en varig løsning, hvis stedet ikke skal lukke permanent.

 

Bennetgaard

Rekreationshjemmet har 80 års jubilæum i år

Der kan være 16 gæster på stedet af gangen

Det koster mellem 200 og 250 Euro for 10 dages ophold

Der er skåret ned i åbningstiden for at spare penge

Gæsterne får ikke dansk folkepension, men en meget lav tysk pension

 

Mere kultur