TV der bevæger dig

Dansk mindretal får sin første minister

Sydslesvigsk Vælgerforenings Anke Spoorendonk bliver den første danske minister i en tysk delstatsregering.

Anke Spoorendonk kan også råbe højt, når hun skal forsvare mindretallet.

Hun er kendt som det danske mindretals afdæmpede, men ihærdige fortaler på den politiske scene.

Og nu kan Sydslesvigsk Vælgerforening SSV's gruppeformand i landdagen i Kiel, Anke Spoorendonk, snart føje en helt ny titel til cv'et:

Minister i en tysk delstatsregering.

SSV's talsmand, Lars Erik Bethge, bekræfter over for Ritzau, at det bliver den 64-årige tidligere gymnasielærer, som får en ministerpost i den kommende regering i Slesvig-Holsten.

Det har SSV onsdag aftalt med det socialdemokratiske SPD og De Grønne under de igangværende koalitionsforhandlinger i Kiel. De skal i juni resultere i et historisk regeringssamarbejde med deltagelse af det danske mindretal i Sydslesvig.

- Hun har tilkendegivet, at hun personligt interesserer sig for kultur, Europa og det grænseoverskridende samarbejde i for eksempel Østersøområdet, siger Lars Erik Bethge.

Han tilføjer, at det endnu ikke er afgjort, hvordan porteføljerne konkret bliver fordelt, men at Slesvig-Holsten hidtil har haft syv ministre, og at den ny regering ikke vil ændre ved dette antal i krisetider.

Flertal på et mandat

Det danske mindretalsparti fik tre mandater ved delstatsvalget 6. maj, og sammen med De Grønne og SPD vil den ny regering råde over et mandats flertal i delstatsparlamentet.

Forbundskansler Angela Merkels kristeligt demokratiske CDU opnåede lige akkurat flest stemmer ved valget, men må altså rømme regeringskontorerne i Kiel og har i valgkampen været yderst kritisk over for SSV's greb efter magten.

Den afgående delstatsregering har både i 2011 og i år barberet 4,7 millioner euro (knap 35 millioner kroner) af tilskuddet til de danske skoler, så de modsat de tyske skoler i delstaten kun modtager 85 procent i støtte.

Men det bliver nu ændret. For SSV har onsdag fået sit vigtigste krav ved koalitionsforhandlingerne opfyldt:

- SPD, De Grønne og SSV er blevet enige om at genetablere ligestillingen for tilskud til skolerne, siger Anke Spoorendonk til Flensborg Avis og tilføjer:

- Det betyder, at en elev i en dansk skole får præcis samme tilskud, som der gives til elever i de offentlige tyske skoler.

Forhandlingerne skal være afsluttet i begyndelsen af juni, og landdagen ventes 12. juni at vælge socialdemokraten Torsten Albig til ny ministerpræsident, hvorefter denne udpeger sin regering - som altså får dansk deltagelse.