Frandsen og hans nye parti går efter at genvinde borgmesterposten

Tønders borgmester har brudt med Venstre, men går alligevel til næste års kommunalvalg med ambitionen om at fortsætte i stolen. Nu for sit nye parti Tønder Listen.

I juni mistede Henrik Frandsen umiddelbart muligheden for at gå efter borgmesterposten i Tønder ved næste års kommunalvalg. Partiets medlemmer valgte under verdens første ”drive-in” valgmøde på en mark ved Agerskov at udskifte den siddende borgmester med udfordreren Martin Iversen som partiets spidskandidat ved valget i 2021.

Henrik Frandsen fik 286 stemmer, mens Martin Iversen fik 305 stemmer.

Siden har det skabt så meget uro i partiet, at fem medlemmer af Venstres 14 mand store byrådsgruppe på skift offentligt proklamerede, at de ikke stiller op for Venstre ved næste kommunalvalg i 2021. 

Borgmester Henrik Frandsen meldte samtidig klart ud, at han ikke støttede Martin Iversen som borgmester og den nye borgmesterkandidat, der ikke sidder i byrådet, var heller ikke velkommen til Venstres gruppemøder.

- Jeg går efter borgmesterposten

Onsdag blev det så klart, at syv tidligere Venstre-folk danner Tønder Listen, der ved valget næste år selv går efter borgmesterposten i Tønder Kommune.

- Jeg kommer til at sidde perioden ud som minimum, og jeg er også borgmesterkandidat for Tønder Listen, så der skal ikke være nogen tvivl om, at jeg går efter fire år mere som borgmester, siger Henrik Frandsen.

Tønder Listen

  • Nyt parti i Tønder Kommune med borgmester Henrik Frandsen i spidsen.
  • Derudover har partiet fem andre byrådsmedlemmer, der alle tidligere var medlemmer af Venstres byrådsgruppe.
  • De fem er: René Andersen, Daisy Dahl, Irene Holk Lund, Bo Jessen og Anita Uggerholt Eriksen. 
  • Karl Henning Clausen, der var første suppleant i Venstre Tønder, er også skiftet til Tønder Listen.
  • Organisatorisk er listen en forening med Henrik Frandsen som formand og Bo Jessen som næstformand. Gruppen har valgt Anita Uggerholt Eriksen som gruppeformand.

Hen over sommeren har Henrik Frandsen ofte spurgt sig selv, om han ikke bare skulle være en god partisoldat og erkende nederlaget og blive i Venstre, men:

-  Jeg er Tønder-borger og føler ikke, at min tid er ovre som borgmester i Tønder. Jeg vil gerne gøre mit arbejde færdigt, siger han. 

Peger først og fremmest på sig selv

Nu har han oprettet en ny liste, som han stiller op med ved næste kommunalvalg. Her kommer udfaldet næste år til at afgøre, hvordan det nye parti stiller sig i valget af borgmester.

- Jeg kan ikke svare på, om vi kommer til at pege på Martin Iversen som borgmester ved næste valg. Det afhænger af resultatet på valgaftenen. Men der er ingen tvivl om, at jeg selv går efter at blive borgmester, siger Henrik Frandsen og tilføjer:

- Jeg har dog en god fornemmelse af, at vi vil få et godt samarbejde med Venstre i Tønder Kommune, så det er til gavn for borgerne.