Borgmester forlader Venstre og stifter nyt parti

Venstres borgmester i Tønder, Henrik Frandsen, bryder ud af partiet sammen med seks andre og danner lokalliste i byrådet.

Venstre mister en borgmester. Det står klart onsdag formiddag, hvor den nu tidligere Venstre-borgmester i Tønder, Henrik Frandsen, holder pressemøde.

Uroen har længe ulmet i Venstre i Tønder. Først blev Frandsen selv vraget som borgmesterkandidat for partiet på et dramatisk valgmøde i juni. Siden har det ene byrådsmedlem efter det andet hen over sommeren proklameret, at de ikke genopstiller for Venstre ved næste års kommunalvalg.

Og nu har de sprængt bomben.

Seks af Venstres hidtidige 14 byrådsmedlemmer i Tønder streger fra og med i dag Venstre på visitkortet og springer ud som medlemmer af en ny lokalliste.

- Fra i dag af er jeg siddende borgmester for Tønder Listen, hvor vi har seks siddende byrådsmedlemmer, siger Henrik Frandsen til TV SYD.

De fem andre, der skifter fra Venstre til Tønder Listen, er René Andersen, Daisy Dahl, Irene Holk Lund, Bo Jessen og Anita Uggerholt Eriksen. Karl Henning Clausen, der var første suppleant i Venstre Tønder, skifter også.

Om alle stiller op ved næste valg er endnu usikkert.

- Fortsat gode Venstre-værdier i vores hjerter

Alle syv lokalpolitikere har onsdag morgen meddelt deres vælgerforening, at de ikke længere er medlemmer af Venstre. Det betyder også, at de seks fremover vil være en selvstændig gruppe i kommunalbestyrelsen.

- Vi er nu trådt ud af Venstre. Vælgerne skal dog ikke være i tvivl om, at vi fortsat har gode Venstre-værdier i vores hjerter. Og vi vil fortsætte med at være de politikere, som vælgerne kan have tillid til, og som i fællesskab med andre vil sikre en balance i hele Tønder Kommunes udvikling – også efter november 2021, siger Henrik Frandsen i en pressemeddelelse.

Organisatorisk er Tønder Listen en forening med Henrik Frandsen som formand og Bo Jessen som næstformand. Gruppen har valgt Anita Uggerholt Eriksen som gruppeformand.

Naturlig konsekvens efter uro

Den 18. juni blev Henrik Frandsen vraget som Venstres borgmesterkandidat til næste års kommunalvalg til fordel for erhvervsmanden Martin Iversen.

Borgmester Henrik Frandsen har siden opstillingsmødet i juni afvist at invitere Martin Iversen med til Venstres gruppemøder, og han har meldt klart ud, at han ikke vil støtte Iversen som borgmester.

- Det er en naturlig konsekvens af den udvikling, der har været i Tønder Kommune, der gør, at vi starter en ny liste, siger Henrik Frandsen, der opfatter den nye liste som et alternativ til det eksisterende Venstre i kommunen.

- Jeg giver vælgerne en reel mulighed for at stemme på mig og mit hold ved næste valg, siger Frandsen, der fortæller, at han og de andre udbrydere har fået mange opfordringer igennem de sidste fire måneder om at starte en ny liste.