Stæreinvasion i kostalden koster landmænd dyrt

Stærene er i fuld sving med at fede sig op til det store træk sydpå. Det plejer at foregå på markerne tæt på Vadehavet, men nu har de også kastet deres kærlighed på køernes foder.

Det er et fantastisk syn, når op mod en million stære samles til træk om efteråret og skaber fænomenet sort sol. Men de fascinerende mønstre på himlen har en høj pris for landmændene i området.

- De spiser det gode i foderet, de skider i foderet, og de larmer.

Sådan siger Michael Bossen Linnet, der er selvstændig landmand i Højer, om de tusinder af stære, der hver dag invaderer hans kostald.

For fire år siden købte den 25-årige landmand sin gård, og siden da har hvert efterår budt på den samme invasion af stære.

- Det er heller ikke helt gratis sådan at fede dem op. Det koster mig op mod 3.000 kroner om dagen, når de her flokke kommer ind i stalden.

Omkostningen er ikke kun i tabt foder. Det handler især om, at hans malkekøer skal have den rette mængde daglige energi. Og når stærene æder køernes foder, skal Michael Bossen Linnet justere fodermængden.

- Hvert år, når de første stæreflokke viser sig, ringer jeg til min foderkonsulent for at få hende til opjustere mængden, som mine køer skal have. For hvis de ikke får det, de skal have, så går det ud over mælkekvaliteten.

quote

Det er heller ikke helt gratis sådan at fede dem op. Det koster mig op mod 3.000 kroner om dagen, når de her flokke kommer ind i stalden.

Michael Bossen Linnet​​​​​

 

Næringen i foderet forsvinder, når stæreflokkene kommer.
Næringen i foderet forsvinder, når stæreflokkene kommer.
Foto: Tue Wettergreen-Paltorp, TV SYD

Stærene på tilbagegang

Ifølge fugleentustiast og medlem af Dansk Ornitologisk forening, Jan Ravnborg, har stærene ellers været på tilbagegang i Danmark. 

- De seneste mange år har vi oplevet en tilbagegang i bestanden af ynglende stære i Danmark. Måske lige med undtagelse af de sidste par år, siger han.

Men selvom der angiveligt skulle være færre stære herhjemme, er der stadig tusinder i Michael Bossen Linnets stald.

- Det kan hænge sammen med, at der bliver fodret med knust majs. For når majsen knuses, frigøres den vigtige proteinrige kerne, og det er den fuglene er særligt glade for. Og når de så kan hente den direkte i staldene uden at bruge ret meget energi, så er det oplagt for dem at gøre.

Det er svært for landmændene at holde fuglene fra foderet.
Det er svært for landmændene at holde fuglene fra foderet.
Foto: Tue Wettergreen-Paltorp, TV SYD

Gaskanoner og fugleskræmsler

Michael Bossen Linnet har prøvet flere forskellige tiltag for at skræmme de grovædende fugle væk.

- Vi har prøvet med fugleskræmsler og rovfuglesilhuetter, men de vænner sig hurtigt til det. Min nabo har en gaskanon, og den får da godt nok stærene på vingerne, men de flyver væk i et par minutter for så at komme igen, fortæller den unge landmand.