Cykelklubber mærker Tour de France-feberen

Flere byer i Syd- og Sønderjylland havde Tour de France-feltet kørende i baghaven. Nu kan de mærke, at cykelløbet har skabt stor begejstring for sporten.

Tre etaper af Tour de France blev kørt i Danmark. Den tredje løb fra Vejle til Sønderborg med besøg i blandt andet Aabenraa og Kolding.

Et af verdens største sportsevents besøgte dermed Syd- og Sønderjylland den 3. juli 2022. Det har allerede sat sine spor i de lokale cykelklubber.

- Så sent som i går ringede en far på vegne af sin søn, der gerne ville prøve kræfter med cykelsporten. Vi mærker helt klar en begejstring i øjeblikket, fortæller Johnny Poulsen, der er formand for Kolding Bicycle Club.

De har især mærket interessen siden foråret 2022, hvor de blandt andet har afholdt nye løbstyper i forbindelse med optakten til Tour de France i regionen. Det har givet fire nye medlemmer i juniorkategorien.

- Det er næsten en fordobling af medlemmer i den aldersgruppe. Det er vi enormt glade for. Vi har svært ved at få nye medlemmer i netop den målgruppe, fortæller Johnny Poulsen.

Vejle mærker også begejstringen

I Vejle Cykel Klub har de ligesom i Kolding fået flere henvendelser end vanligt.

- I det seneste år, under byens optakt til Tour de France, har vi oplevet større interesse. Hvorvidt interessen udmønter sig i egentlige medlemmer, det finder vi først ud af til august, når vi begynder træningen, siger næstformand Michael Guldhammer.

I klubben håber de især, at de unge fra sytten år og ned har lyst til at dyrke landevejscyklingen. De forudser, at endnu mere dansk succes i cykelløbet kan smitte yderligere af på antallet af medlemmer.

- Vi håber, at begejstringen generelt giver nye medlemmer til ungdomsafdelingen. Hvis Jonas Vingegaard nu går hen og vinder Tour de France, så kommer der endnu flere, forklarer den optimistiske næstformand.

Både store og små var at finde langs vejene i Syd- og Sønderjylland. Her i Jelling inden Tour de France-feltet kom susende. Noget tyder på, at løbet har givet fornyet interesse for sporten blandt de unge.
Både store og små var at finde langs vejene i Syd- og Sønderjylland. Her i Jelling inden Tour de France-feltet kom susende. Noget tyder på, at løbet har givet fornyet interesse for sporten blandt de unge.
Foto: Søren Pors Grundahl, TV SYD

Manglen på unge et generelt problem

Udover at være formand i Kolding Bicycle Club, så er Johnny Poulsen også formand for et udvalg under Dansk Cykelunion, der målrettet forsøger at få flere ungdomsmedlemmer til landevejscykling.

Besøget af verdens største cykelløb har dog allerede hjulpet arbejdsgruppens formål.

- Vi oplever generelt, at begejstringen for landevejsløb er stigende. Vi får helt tårer i øjnene, når vi fx ser til Holstebro. Her har de fået 20-25 nye juniorer, fortæller Johnny Poulsen.

I cykelsporten har de seneste år haft en klar tendens. De unge vil gerne prøve mountainbike i skoven, men de synes, det er kedeligt at køre tyve kilometer landevej ud og hjem igen. Den tendens vil de forsøge at vende.

- Vi kigger på at udvikle nye måder at træne på, som har flere underholdende elementer i sig. Derudover kigger vi på, om ungdomsløb i højere grad skal være opdelt efter niveau og mindre i aldersgrupper, som vi har gjort tidligere, fortæller han.