Foreslår mere kontrol med lægers udbetaling: Robotter skal overvåge mistænkelige mønstre

Robotter skal tjekke mistænkelige mønstre, mens flere medarbejdere skal kontrollere regionens udbetalinger til praktiserende læger. Det er nogle af forslagene, som politikere i Region Syddanmark skal drøfte.

Hvordan skal kontrollen af Region Syddanmarks honorarudbetalinger til praktiserende læger, fysioterapeuter og andet sundhedspersonale styrkes?

Det skal politikerne i Udvalget for det nære sundhedsvæsen i Region Syddanmark blandt andet drøfte tirsdag på et udvalgsmøde.

Fem hovedpunkter til en styrket kontrolindsats er allerede udpeget, og konkret foreslår regionen at afsætte en million kroner til udvikling af IT-robotter, der skal kunne opdage mistænkelige mønstre i udbetalinger af ydelser til praktiserende læger. Desuden skal der ifølge forslaget bruges 1,8 millioner kroner til at ansætte tre nye medarbejdere. Det fremgår af et notat fra udvalgets dagsorden.

Lige nu er der tre ansatte, som beskæftiger sig med økonomi, data og kontrol med regionens udbetalinger til praksisområdet. Region Syddanmark vurderer, at hvis en øget kontrolindsats kan betyde en besparelse på en promille, vil regionen kunne spare fem millioner kroner om året.

Regionen udbetaler årligt cirka 4,9 milliarder kroner til praktiserende sundhedpersonale.

Hvem udbetaler Region Syddanmark til?

Region Syddanmark udbetaler honorar til 1.948 ydernumre. De fordeler sig således:

  • Almen praksis: 353
  • Vagtlæger: 321
  • Praktiserende speciallæger: 155
  • Tandlæger: 278
  • Fysioterapeuter: 411
  • Kiropraktorer: 62
  • Fodterapeuter: 146
  • Psykologer: 171
  • Apoteker: 51

(Kilde: Region Syddanmark)

Sydfynsk lægepar svindlede i årevis

Region Syddanmarks fokus på kontrol med udbetalinger til læger sker i kølvandet på en række afsløringer fra TV 2 Fyn.

Afsløringerne går blandt andet på, hvordan lægerne Jette Aaen og Ole Bjørn Rasmussen fra Svendborg over en årrække har snydt Region Syddanmark for op mod 1,7 millioner kroner.

Svindlen er blandt andet sket ved at indberette ydelser til højere takster, end det der egentlig er udført, ligesom de i nogle tilfælde har opkrævet betaling for behandlinger eller undersøgelser på patienter, som aldrig har fundet sted.

Det er altså blandt andet den type svindel, som regionen nu foreslår at sætte en stopper for med en øget kontrol.

Både Region Syddanmark og en tidligere patient har politianmeldt lægerne fra Sydfyn.


Derfor nævner vi navne på læger

TV2 Fyn har valgt at bringe navnene på lægerne i denne sag af hensyn til deres tidligere og nuværende patienter. Lægerne har i en række tilfælde misbrugt patienters personlige oplysninger til at sende regninger til Region Syddanmark for ydelser, som reelt ikke har fundet sted. Der er derfor risiko for, at patienters fortrolige sundhedsoplysninger er forkerte. TV2 Fyn vurderer, at patienterne har ret til at vide, at der er risiko for, at deres sundhedsoplysninger ikke er korrekte. TV2 Fyn vurderer derfor, at hensynet til patienterne vægter højere end hensynet til lægerne.