Københavnere i det sydjyske: Med alpaka i snor

Hen over sommeren har TV2-regionerne indgået et tværregionalt samarbejde, hvor regionerne udforsker hinandens sendeområder. Københavnerne fra TV2 Lorry har vendt næsen mod den danske sydvestkyst. Journalist Sascha Yang går tur med alpakaer.

Hvis du ikke ved, hvordan en alpaka ser ud, kan du godt glæde dig.

Det er et ejendommeligt dyr, der minder lidt om et langbenet får med girafhals, kæmpestore øjne og 80’er pandehår.

Sommer i Danmark

Det er altid godt med nye øjne på et område. Derfor bytter regionerne rundt og besøger hinanden for at se, hvad det område lige præcist har at byde på af spændende sommeroplevelser.


Hver uge sender en region en vært ud til en af de andre TV 2-regioner, hvor der skal prøves nye ting af indenfor kategorierne action, børn, gastronomi og natur.


Der sendes fire indslag hver uge fra en af de syv regioner TV 2/BORNHOLM, TV2 Fyn, TV 2 Lorry, TV MIDTVEST, TV2 Nord, TV2 ØST og TV SYD.

Jeres udsendte er ikke vokset op med dyr. Så jeg har det bedst, hvis dyr, der er større end en huskat, er i indhegning eller bliver set gennem en bilrude.

Men alpakaen vinder ved nærmere bekendtskab.

Selvom de er relativt store og kan veje op til 85 kilo, er de meget rolige. De bliver kaldt et nabovenligt dyr, fordi de nærmest ikke siger en lyd. De lugter heller ikke ret meget. Og så ser de bare enormt søde ud, med de der gigantiske øjne.

En fuldvoksen alpaka vejer mellem 55-65 kg, og de bliver ca. 14 år gamle.
En fuldvoksen alpaka vejer mellem 55-65 kg, og de bliver ca. 14 år gamle.
Foto: Tv2 Lorry

Vi skal prøve en Alpaka Walk, hvor man går tur med sin egen alpaka i snor.

Jeg får lov at gå med Montreux og Camilla Kristiansen, som er dyrlæge og ejer gården, tager alpakaen Devon med, for alpakaer kan ikke lide at være alene.

Alpaca (Lama pacos)

- Når en alpaka bliver gal, trækker den ørerne tilbage og spytter, og den kan ramme meget præcist indenfor ca. 10 meter.


- Alpakaens føde består primært af græs, buske, laver og svampe.


- Alpakaen bliver i dag primært avlet for dens uld


- En fuldvoksen alpaka vejer mellem 55-65 kg, og de bliver ca. 14 år gamle.


Kilde: Odense Zoo

Formålet med en Alpaka Walk er at komme helt ned i gear og være til stede i øjeblikket. Det virker. Der sænker sig en ro, når man traver afsted med en alpaka, det er en form for mindfulness.

Turen foregår i alpakaens tempo, og det er faktisk ret hyggeligt. Det er lidt som at gå tur med en meget stor, velopdragen hund.

Det er formentlig også derfor,, at alpakaen flere steder i verden bliver brugt som terapidyr.

Virkelyst Alpacafarm bliver drevet af ægteparret Camilla og Kasper Kristiansen.

Det var mest for hyggens skyld, at de købte de to første alpakaer i 2013. Men det greb om sig, og i dag har de 69 stykker.

Efter flere henvendelser fra folk, der gerne ville kigge på alpakaerne, besluttede de for et par år siden at forsøge at gøre det til deres levevej.