Bemærkelsesværdige fund langs motorvej

En pil fra rensdyrjagt for 10.000 år siden og nogle helt særlige ovne. Det er nogle af de fund, arkæologer for tiden gør langs motorvejen ved Horsens.

Forestil dig, at du kommer kørende op ad E45 Østjyske Motorvej og er ved at passere Horsens, og pludselig spotter du en jæger med sit spyd i jagt på et rensdyr længere fremme.

Lidt længere nordpå, mens du sunder dig over oplevelsen, bemærker du pludselig en bebyggelse på mindst ti huse fra gamle dage, ja tilbage fra engang mellem yngre romersk jernalder og ældre germansk jernalder – eller sagt på dansk i begyndelsen af det første årtusinde efter Kristus.

quote

Nu håber vi så bare, at vi også finder en jagtplads og måske endda skelettet af et helt rensdyr

Marie Rasmussen, arkæolog, Museum Horsens

Mellem husene stiger røgen op fra syv jernudvindingsovne, og du føler dig på alle måder hensat til fortiden.

Scenarierne ovenfor er selvfølgelig ikke virkelige, men kunne man lade fortiden udspille sig i nutiden, ville du passere de beskrevne scenarier på den østjyske motorvej E45.

I forbindelse med den planlagte udvidelse af E45 fra fire til seks spor er arkæologer fra flere museer nemlig i gang med undersøgelser af undergrunden, inden eventuelle fortidsminder inden for få år forsvinder under de nye motorvejsbaner.

Og det er ikke småting, der er dukket op, hvis man spørger på museerne.

Blandt andre Museum Skanderborg, der har gravet i jorden ved Ejer Bavnehøj-tilslutningen lige nord for Horsens.

- Vi har længe kendt til en jernalderbebyggelse under mulden ved rasteplads Ejer Bavnehøj Vest, men at vi ville finde tegn på så mange spændende fund er meget overraskende, fortæller museumsinspektør Ejvind Hertz fra Museum Skanderborg.

Skafttungepil fra Ahrensburgkulturen hvor spidsen er knækket af. Pilene blev primært brugt til jagt på rensdyr, der var det vigtigste byttedyr på tundraen.
Skafttungepil fra Ahrensburgkulturen hvor spidsen er knækket af. Pilene blev primært brugt til jagt på rensdyr, der var det vigtigste byttedyr på tundraen.
Foto: Museum Horsens

Blandt fundene er syv ovne, som i sin tid er anvendt til at udvinde jern.

- Ovne som vi typisk finder mange af i Vestjylland, men kun sjældent i Østjylland, så vi er spændte på at se, om de har brugt andre teknikker til at opbygge og bruge ovnene her, siger Ejvind Hertz.

Museet anslår, at ovnene formentlig stammer fra samme periode som en bebyggelse, museet også har fundet. Museet har indtil videre registreret fund af mere end ti bygninger, og arkæologerne forventer at finde flere.

Langt hop tilbage i historien

Ved Hatting roder Museum Horsens godt og grundigt i jorden, og her er der blandt andet dukket en pil op, som er lavet af flintesten og stammer fra den såkaldte Ahrensburg-kultur, oplyser museet.

Det særlige er, at pilen dermed bringer historien 10.000 år tilbage i tiden til engang, hvor der blev jaget rensdyr omkring den nuværende motorvej.

- Vi er på en meget anderledes og utrolig spændende opgave her langs motorvejen, og det er ikke tit, at vi finder genstande, der kan dateres så mange år tilbage, siger arkæolog Marie Rasmussen fra Museum Horsens, der nu drømmer om yderligere fund.

- Det er meget fint håndarbejde (pilen, red.), og mon ikke pilen ender på museet en dag. Nu håber vi så bare, at vi også finder en jagtplads og måske endda skelettet af et helt rensdyr, siger arkæologen fra Museum Horsens.

Flint fra Maglemosekulturen. Flintflækkerne er forarbejder til Maglemosejægernes små og fine pilespidser kaldet mikrolitter. Disse blev brugt til at nedlægge skovens store byttedyr som urokse, elg og kronhjort.
Flint fra Maglemosekulturen. Flintflækkerne er forarbejder til Maglemosejægernes små og fine pilespidser kaldet mikrolitter. Disse blev brugt til at nedlægge skovens store byttedyr som urokse, elg og kronhjort.
Foto: Museum Horsens

E45 skal udvides på tre strækninger fra Sønderjyske Motorvej ved Kolding til Østjyske Motorvej ved Aarhus Nord. Vejdirektoratet oplyser, at da udvidelserne sker i etaper, foregår de arkæologiske undersøgelser også forskudt.