Selvstændig kritiserer barselsforslag: Hvem skal passe min forretning?

Det nye forslag om 11 ugers øremærket barsel til mænd kan skabe problemer for flere selvstændige, mener Anders Matthesen, der ejer OceanReef i Horsens.

Tirsdag kunne Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) fortælle, at de er blevet enige om en ny model for barsel, der stiller moderen og faderen lige, når der skal afholdes barsel.

En del af modellen er, at der er 11 ugers barsel øremærket til mænd, men det møder kritik fra Anders Matthesen, der ejer OceanReef i Horsens.

Han er selvstændig erhvervsdrivende og ser ikke selv nogen mulighed for at holde fri i 11 uger.

- Jeg synes, at det er meget forkert, at vi skal tvinges til at have 11 uger. For mange familier som min vil 11 uger ikke kunne lade sig gøre. Der er ikke nogen til at passe min forretning, hvis jeg er væk i lige knap tre måneder. Der skal stadig betales husleje, der skal stadig betales strøm, så det er ikke noget, jeg bare lige kan, siger Anders Matthesen.

Vil skabe problemer

Anders Matthesen har sammen med sin kone fået deres første barn for otte måneder siden. De håber på at skulle have et barn mere i fremtiden, men hvis den nye barselsmodel bliver til virkelighed, vil det skabe flere problemer for den lille familie.

- Der vil formentlig ske det, at til at starte med vil min kone have den første periode med barsel. Og så ville jeg skulle holde barsel, men det ville ikke være muligt i vores tilfælde, for så er der ikke nogen til at være her i min forretning. Og jeg regner ikke med, at der er en politiker, der står hernede og passer den, siger Anders Matthesen.

quote

I det system, vi har i dag, er der faktisk nogle rigtig gode muligheder for selvstændige.

Nanna Simone Jensen, politisk konsulent, Lederne

Han fortæller, at konsekvensen ville blive, at hans barn skal langt tidligere i dagpleje. Derfor håber han, at der bliver lavet en mere fleksibel model.

- Jeg mener, at man skal lave en løsning, hvor man går ind og siger: ”Der er så mange ugers barsel i alt, hvordan I fordeler den som familie, det er op til jer” Det er min klare holdning til, hvordan barselssystemet skal fungere, siger Anders Matthesen.

Nanna Simone Jensen, politisk konsulent hos Lederne, mener ikke, at nok selvstændige i dag kender til deres muligheder for barsel.

Nanna Simone Jensen, politisk konsulent hos Lederne, mener ikke, at nok selvstændige i dag kender til deres muligheder for barsel.
Nanna Simone Jensen, politisk konsulent hos Lederne, mener ikke, at nok selvstændige i dag kender til deres muligheder for barsel.
Foto: Pressefoto, Lederne


Flere muligheder i systemet

De 11 ugers øremærket barsel til mænd er muligvis ikke så stort et problem, som Anders Matthesen opfatter det. Det mener Nanna Simone Jensen, der er politisk konsulent hos interesseorganisationen Lederne.

- I det system, vi har i dag, er der faktisk nogle rigtig gode muligheder for selvstændige. Du behøver ikke holde orlov hele den tid, du er på orlov. Du kan for eksempel holde barsel 50 procent af tiden, og arbejde 50 procent af tiden. Du kan også søge en kompensation fra barselsfonden, så du kan dække nogle af de faste udgifter, du har i din virksomhed, siger hun.

Hun mener, at der ikke er nok selvstændige, der i dag kender til de muligheder, der findes i systemet.

- Det er et tegn på, at vi ikke har været gode nok i Danmark til at informere om alle de her fleksible muligheder, der ligger i orloven for selvstændige, siger Nanna Simone Jensen.