Madaffald genanvendes: Bananskræller skal gøde markerne

Fra årsskiftet skal alt madaffald i Horsens genanvendes lokalt.

quote

Det er godt, når vi finder metoder til at anvende vores affald som en ressource

Ole Pilgaard Andersen, (DF), fmd., Teknik- og Miljøudvalget, Horsens

Horsens går ind for genbrug og genanvendelse af affald. Det gør man som sådan allerede, men fra årsskiftet sker der noget helt nyt med bananskræller og gammelt brød.

Det skal nemlig i modsætning til i dag, hvor affaldet køres til Sjælland, genanvendes lokalt.

- Det er godt, når vi finder metoder til at anvende vores affald som en ressource. Det er cirkulær økonomi, når vores madaffald kan bruges igen helt lokalt. Det er også godt, at vi kan minimere kørslen på motorvejene, som i forvejen er alt for belastet, formand for Teknik- og Miljøudvalget i Horsens, Ole Pilgaard Andersen (DF), i en pressemeddelelse.

Firmaet, der skal håndtere madaffaldet og sørge for, at det bliver fordelt lokalt, er Daka Refood fra Horsens. Her glæder man sig til den nye opgave.

- Vi har længe arbejdet med madaffald fra erhverv. Vi er rigtig glade for endelig at kunne tage fat på også at behandle dagrenovation, og så er det alletiders at starte i vores egen kommune. Det giver god mening, og lokalt får vi næringsstoffer, energi og grønne arbejdspladser ud af det, siger forretningsområdechef hos Daka, Birger Parsberg Olesen.

Nøglen til planetens overlevelse

Han mener meget naturligt, at miljørigtig genanvendelse af blandt andet madaffald er vigtigt.

- Foruden forebyggelse og genbrug så er sortering og genanvendelse en af nøglerne til, hvordan vores planet skal kunne holde i mange år endnu. Horsens Kommune og dens borgere viser initiativ og fremsyn ved at arbejde seriøst med den grønne omstilling. Det bliver også mere vedkommende som borger, når min lokale landmand nyder godt af, at jeg sorterer korrekt, forklarer han.

Madaffaldet skal behandles på Dakas anlæg hos Horsens Bioenergi. Her laves der biogas af madaffaldet og bagefter køres resten - gødningen - ud på markerne.

Projektet begynder 1. januar 2018.