erik buhl varde

Børnebørnene ville demonstrere, hvis han stillede op igen - og så traf han sit valg

Den afgående borgmester i Varde Kommune mener, at han overleverer en sund kommune. Men én stor udfordring venter for den kommende borgmester.

Han havde planlagt det hele. Venstres borgmesterkandidat i Varde kommune.

Den politiske del var der fuldstændig styr på, men der var også en hel klar plan for, hvad der skulle ske med arbejdet på den minkfarm, han ejede.

For hvis han nu skulle gå hen og blive Vardes næste borgmester, var han godt klar over, at han ikke ville have tid til at passe farmen, som han havde drevet siden 2015, hvor han overtog den fra sin far.

Så derfor var der en klar plan for, hvordan farmen skulle drives videre uden ham i spidsen.

Den plan kom aldrig i spil. Ikke fordi han ikke blev valgt som borgmester, for det blev han.

Serie på TV SYD

I en række indslag hen over jul og op til nytår besøger TV SYD de seks syd- og sønderjyske borgmestre, der frivilligt går af - og ikke mindst deres efterfølgere til en snak om fortiden og fremtiden. Det første indslag med Varde Kommune sendes i vores nyheder 19.30 onsdag 22. december.

Men al minkavl som bekendt blev lagt i graven på grund af covid-19 - og det samme blev Mads Sørensens minkavl.

Men planen om at erobre borgmesterposten lykkedes.

Fra årsskiftet er det den nu 42-årige Mads Sørensen, der sidder for bordenden i Varde Kommune.

Den tidligere minkavler Mads Sørensen fra Venstre bliver den nye borgmester i Varde Kommune.
Den tidligere minkavler Mads Sørensen fra Venstre bliver den nye borgmester i Varde Kommune.
Foto: Dorte Callesen, TV SYD

32 år i politik

Dén plads overtager han fra partifællen Erik Buhl. Efter et helt liv i politik, meddelte Erik Buhl nemlig tilbage i 2020, at han ikke ville stille op igen. For hans vedkommende skulle kommunalpolitik nu være fortid.

- Jeg stopper nu, fordi jeg er lige blevet 65 år, og der skal også være tid til et godt liv efter politik, siger Erik Buhl

De seneste otte år har Erik Buhl siddet som borgmester i Varde Kommune, men hans politiske liv begyndte allerede langt tidligere. 

Før kommunereformen i 2007 var han borgmester i Ølgod Kommune i otte år og var dengang Danmarks yngste borgmester.

Men borgmesterlivet slutter altså nu efter 32 år i kommunalpolitik. Den 65-årige venstremand gik ind i politik i 1986 som forældrerepræsentant i skolebestyrelsen og kom ind i byrådet i Ølgod på en lokalliste i 1989. 

I 2008 skiftede han så til det parti, som i Varde har siddet på magten siden 1966, nemlig Venstre.

quote

Jeg har aldrig gjort noget, uden at det har været for Varde Kommunes skyld.

Erik Buhl (Venstre), afgående borgmester, Varde Kommune

Aftryk i kommunen

Erik Buhl kan nu se tilbage på en lang karriere med oplevelser i overflod. Faktisk flere, end han kan huske. Men rundt om i kommunen finder man tydelige beviser.

Byfornyelse i Ølgod, Frello-skolen i Varde by, Tirpitz-museet ved Blåvand og ikke mindst Flugt - verdens første museum for flygtningehistorier, som kommer til at ligge i Oksbøl.

Bare et udsnit af det, Erik Buhl har været med til at virkeliggøre.

Med lige dele stolthed og ydmyghed i stemmen fortæller han også, hvor stolt han er af, at det er lykkedes at få stabiliseret driften af kommunen, så man som medarbejder kan være tryg og godt tilpas med at gå på arbejde, siger han.

Erik Buhl har mange oplevelser at se tilbage på - flere end de fleste. Dermed er der også en del, han kommer til at savne, når han om kort tid overlader borgmesterkontoret til Mads Sørensen.

- Jeg kommer mest til at savne at være chef for alle de dedikerede medarbejdere og ledere, som findes i den her kommune.

Til gengæld ved borgmesteren godt, hvad han ikke kommer til at savne.

- Jeg kommer absolut ikke til at savne, at folk skyder mig i skoene, at jeg har gjort noget for egen vindings skyld. Det, synes jeg, er ærgerligt. Jeg har aldrig gjort noget, uden at det har været for Varde Kommunes skyld.

Erik Buhl fra Venstre takker af efter en 32 år lang politisk karriere.
Erik Buhl fra Venstre takker af efter en 32 år lang politisk karriere.
Foto: Dorte Callesen, TV SYD

Demonstration hvis han stillede op igen

Dét, og så en fyldt kalender, kommer han ikke til at savne. Det vil Lone, hans kone gennem 42 år, heller ikke. 

Hun glæder sig til, at ægtemanden nu skal være mere hjemme, at de sammen kan tage på camping, og at han fremover kan være med til at passe de ni børnebørn. Børnebørn, der i øvrigt havde sagt, at de ville demonstrere, hvis han stillede op til valg igen.

Hvor Erik Buhl ser frem til et liv uden for rådhuset, så glæder Mads Sørensen sig til at træde ind på borgmesterkontoret efter nytår.

quote

Det er jo nogle store fodspor, jeg skal betræde.

Mads Sørensen (Venstre), kommende borgmester, Varde Kommune

Klar på at revolutionere kommunen

Han kender udmærket det politiske liv. Siden 2014 har han siddet i byrådet i Varde og de sidste fire år passet posten som udvalgsformand for kultur og fritid. 

Mads Sørensens politiske liv går tilbage til 2014, da han som ung stillede op for første gang. Klar på at revolutionere kommunen, som han selv siger det.

Meget er sket siden, og nogen revolution bliver det nok næppe til, men han har dog visioner for den kommune, som han snart stiller sig i spidsen for.

- Jeg glæder mig til at lykkedes og til at løfte opgaven. Det er jo nogle store fodspor, jeg skal betræde, siger Mads Sørensen, der har meget at se frem til.

Får overleveret en meget stor udfordring

Ifølge Erik Buhl får Mads Sørensen nemlig overleveret en kommune i god gænge. 

En kommune i god drift, som er lagt ordentlig sammen, og hvor økonomien er sund.

Men den afgående borgmester er også godt klar over, at der er noget at arbejde med, for den tiltrædende borgmester. Varde kommune mangler nemlig arbejdskraft både i det private og i det offentlige, så der skal tiltrækkes flere mennesker til kommunen.

Den helt store udfordring ligger i rekrutteringen af varme hænder i ældreplejen. TV SYD har tidligere beskrevet, at kommunen sommetider ikke får en eneste ansøgning, når de slår en SOSU-stilling op. Det har fået kommunen til at starte projektet 'Klar til SOSU', som skal få nogle af kommunens mange østeuropæere til at tage en SOSU-uddannelse.

Udfordringen med rekruttering til ældreplejen indebærer - udover østeuropæerne - også, at flere flytter til kommunen.

Dén opgave er den kommende borgmester Mads Sørensen helt klar på at overtage. Faktisk mener han, at det er den vigtigste opgave for byrådet i fremtiden, og han ser gerne, at han får mere end fire år til at udføre sin opgave. Det må gerne være otte eller måske tolv år med kæden om halsen.

Alt og intet er fast

Nu gælder det så livet efter politik for Erik Buhl. Lige nu er han på udkig efter fremtidige bestyrelsesposter. De lønnede vel og mærket. De frivillige er der nok af.

Dem skal han nok finde tid til, mener han, men fremtiden skal lige på plads først. Helst ser han gerne, at det bliver noget med turisme, men intet er fast endnu.

Men det er det til gengæld for den kommende borgmester, Mads Sørensen.

Fra morgen til aften, dag efter dag de næste mange år vil hans kalender være godt fyldt op og planlagt.

Men det med planer, det kan man ikke altid regne med. Det ved - om nogen - den tidligere minkavler Mads Sørensen.