Halvanden million danskere kan stemme ved et tredje valg på tirsdag – kan du?

Om nogle dage afgøres kommunal- og regionsvalget. Men over halvanden million danskere skal også stemme til et helt tredje valg.

Når danskerne skal sætte krydser den 16. november til kommunal- og regionsvalget, så har 1.537.084 danskere mulighed for at sætte et ekstra kryds. 

Det er alle danskere over 60 år.

Der er nemlig også valg til næsten alle landets ældreråd. Nogle steder kaldes det også seniorråd. Helt præcist sker det i 87 kommuner ud af 98. 

Nogle få har allerede afviklet deres valg i foråret, og nogle har fredsvalg på grund af mangel på kandidater. 

quote

Det er løgn og latin, at vi ikke kunnet samarbejde på Fanø.

Henning Jeppesen

Det glæder formanden for landets ældreråd Inger Møller Nielsen, at valget for langt størstedelen afvikles samme dag som kommunalvalget. 

- Fordi stemmeprocenten bliver højere, selvom det lidt drukner i kommunalvalget, siger hun.

Otte kommuner i Danmark holder et rent digitalt valg, og erfaring viser, at stemmeprocenten halveres, når vælgerne skal stemme digitalt. Ellers er stemmeprocenten typisk omkring 60.

Der er i alt 350.371 ældre i Region Syddanmark, som kan stemme til ældrerådene. 

Men hvad laver et ældreråd egentlig?

En runde med råd

Det er bestemt ved lov, at kommunerne skal have et ældreråd, som er talerør for ældre borgere i kommunen.

Det er pålagt kommunerne, at ældrerådets kommentarer skal høres, når kommunen laver beslutninger, som vedrører dens ældre borgere. 

Ifølge loven kan ældreråd og kommunen lave deres egen konstruktion, men hvis der ikke kan opnås enighed, skal kommunen orientere ældrerådet om alt vedrørende ældre. 

INFO OM ÆLDRERÅD I SYDDANMARK

  • Samlet 222 pladser i de 21 ældreråd, der afholder valg efteråret 2021 i Syddanmark. Der er 354 kandidater på valg (inkluderer fredsvalg)
  • 184 af kandidaterne i Syddanmark er mænd (52 procent)
  • 170 af kandidaterne i Syddanmark er kvinder (48 procent)
  • I gennemsnit 10,57 medlemmer per ældreråd
  • I gennemsnit 16,85 kandidater per ældreråd
  • Ud af de 22 ældreråd i Region Syddanmark er en kvinde formand i ti ældreråd


Kilde: Danske Ældreråd

TV SYD har lavet en rundringning til Syddanmarks ældreråd og spurgt, om der rent faktisk bliver lyttet til dem.

Billund

Gert Hansen er formand for rådet og håber at blive genvalgt til posten. 

- Vores samarbejde med Billund kommune er okay. De lytter og inddrager os, men vores råd bliver dog sjældent fulgt. Der kan det blive bedre, siger han. 

Varde

I Varde gør de tingene anderledes og har allerede holdt et brevvalg, hvor det nye ældreråd er fundet. Der er dog ikke valgt poster endnu, da konstitueringsmødet er den 22. november. 

Det bliver dog uden den afgående formand Aage Meldgaard, som har siddet på posten i 16 år. Før det sad han 31 år i Vardes kommunalbestyrelse, så han glæder sig til at trække sig tilbage efter 47 år.

- Det er lidt mærkeligt at stoppe, men også passende. Jeg er 83 år, har lavet en bog om min kones og mit liv og leder vores lokalarkiv, siger han. 

Han betegner samarbejdet med kommunen som rigtig godt og mener, at det har været virkelig godt med kommunalpolitikerne. 

Esbjerg

I den sydvestjyske hovedstad holdt ældrerådet et brevvalg den 9. november, hvor alle stemmer er talt op. Det er den siddende formand Gertrud Søndergaard Hansen, som ifølge hende selv har fået flest stemmer.

Ældrerådet i Esbjerg holder dog først konstitueringsmøde den 24. november, hvor posterne fordeles.

Gertrud Søndergaard Hansen har en fortid i chefstillinger i både sygehusregi og den kommunale ældrepleje. Har været medlem af ældrerådet i otte år som henholdsvis næstformand og formand de seneste fire år.
Gertrud Søndergaard Hansen har en fortid i chefstillinger i både sygehusregi og den kommunale ældrepleje. Har været medlem af ældrerådet i otte år som henholdsvis næstformand og formand de seneste fire år.
Foto: Esbjerg Kommune

- Jeg har været med i otte år, og de første år var samarbejdet med Esbjerg kommune en udfordring. Det er dog blevet bedre med de fleste forvaltninger. Men vi har udfordringer på det tekniske område. Fx. blev krydset ved Bilka i Esbjerg renoveret uden at tage hensyn til de svageste, så det nærmest var umuligt at krydse overgangen i kørestol, siger hun. 

Fanø

I den lille kommune ud for Esbjergs kyst holder ældrerådet digitalt valg og fremmødevalg for at få så høj en stemmeprocent som muligt. 

Sidste gang var ældrerådet nemlig nødt til at holde fredsvalg på grund af mangel på kandidater. Det ærgrede formand Henning Jeppesen. 

- Det var et demokratisk problem dengang. Nu er jeg glad for, at der er otte kandidater til fem pladser, siger han. 

Men han kan ikke lade være med at blive irriteret over historier om, at det politiske arbejdsmiljø på Fanø har været skændet af dårligt samarbejde. Det har især været historierne om kuppet for fire år siden, hvor Sofie Valbjørn fra Alternativet snuppede borgmesterposten. 

INFO OM ÆLDRERÅD I DANMARK

  • I alt findes der 98 ældreråd - ét råd per kommune
  • I gennemsnit 9,58 medlemmer per ældreråd
  • I gennemsnit 14,62 kandidater per ældreråd
  • Kønsfordelingen blandt kandidaterne på landsplan er 54 procent mænd og 46 procent kvinder.


Kilde: Danske Ældreråd

- Det er løgn og latin, at vi ikke kunnet samarbejde på Fanø. Jeg bliver faktisk lidt gal, når jeg hører det. Det er en hylen op om, at vi ikke dur til noget som helst. I mine øjne har vi en tæt kontakt til kommunen og sundhedsudvalget, siger Henning Jeppesen. 

Han stiller sig igen til rådighed som formand for ældrerådet på øen.

Aabenraa

Helt nede sydpå har Aabenraa holdt et fredsvalg. Der var 11 kandidater til 11 pladser. Fem af medlemmerne er nye. Der er otte andre ældreråd i Danmark, som har holdt eller holder fredsvalg. 

Formand for ældrerådet i byen, Hanne Larsen, har en teori. 

- Det undrer os, at der ikke var flere kandidater. Jeg tror, at det var fordi, at som noget nyt i år skulle kandidaterne opstille sig selv digitalt. Måske har nogle afholdt sig fra det, siger hun. 

Hun udtræder af ældrerådet efter 12 år. Før det sad hun 17 år i byrådet. Hun hæfter sig ved, at samarbejdet med kommunen er godt. 

- Vi bliver hørt i alt det, vi skal høres i og får meget orientering, siger hun. 

En stemme i forvaltningens øre

Snakken med en håndfuld af landets ældreråd viser, at rådene føler sig hørt af kommunerne og betegner samarbejdet som godt. 

Formanden for de danske ældreråd mener, at rådene bidrager med vigtig sparring og viden om livet som ældre borger i Danmark.

Formand for Danske Ældreråd Inger Møller Hansen glæder sig over, at ældrerådsvalget finder sted samme dag som kommunalvalget.
Formand for Danske Ældreråd Inger Møller Hansen glæder sig over, at ældrerådsvalget finder sted samme dag som kommunalvalget.
Foto: Danske Ældreråd

- En som mig på 70 år har mere forståelse og går mere op i de her emner. I kommunalvalgskampen er der mere hype om børn, skoler og arbejdsmarked. Jeg glæder mig også over, at begge køn er godt repræsenteret i ældrerådene på landsplan, siger Inger Møller Nielsen. 

- Fordi man ser jo tingene forskelligt som mand og kvinder, fortsætter hun.