Kommune tvinger ukrainsk familie væk fra trygge rammer

I fem måneder har Rikke Christensens familie hjulpet ukrainske Viktoriia Shuman og hendes to børn med at skabe en tilværelse. Nu har Varde Kommune tvunget dem til at flytte til Svendborg.

Torsdag formiddag pakkede Rikke Christensen bilen i Starup/Tofterup ved Varde. 

Destinationen var jobcenteret i Svendborg. Her skulle hun sætte Viktoriia Shuman og hendes to børn af, fordi de ikke længere må bo i Varde Kommune.

quote

Viktoriia var ked af det og frustreret og spurgte flere gange om, hvorfor de ikke kunne blive hos os i trygge rammer

Rikke Christensen

Den lille familie er flygtet fra krigen i Ukraine. I marts kom de til Danmark, hvor de blev indlogeret hos Rikke Christensens bror.

Med hjælp fra familien kom børnene på 13 og tre år i skole og børnehave, og Viktoriia Shuman fik arbejde som rengøringshjælp på et hotel i Billund og et plejehjem i Agerbæk.

Familien Christensen koordinerede kørsel, ordnede indkøb og hjalp med de adskillige opkald og mails til kommunen. Alt sammen for ingenting, føler Rikke Christensen nu dagen efter at have sat den ukrainske familie af i Svendborg.

Viktoriia Shumans søn på 13 år og datter på tre år. Torsdag formiddag havde de pakket alle deres ting og kørt til Svendborg, hvor de nu skal bo.
Viktoriia Shumans søn på 13 år og datter på tre år. Torsdag formiddag havde de pakket alle deres ting og kørt til Svendborg, hvor de nu skal bo.
Foto: Privatfoto

- Det er frygteligt og simpelthen så synd for dem. Hun kom til Danmark uden søskende og forældre og begyndte at kalde os for sin danske familie. Nu er hun blevet rykket op med teltpælene igen. Jeg forstår bare ikke, at man kan behandle mennesker sådan, siger en tydeligt berørt Rikke Christensen.

Kvoten var fyldt op

Med det biometriske pas kan man tage ophold i Danmark i tre måneder som gæst. I Varde Kommune oplever de, at mange ukrainere har gjort brug af netop denne mulighed.

- De tager herop til deres familie, for én procent af befolkningen i Varde Kommune var allerede før krigen fra Ukraine, fortæller byrådsmedlem og formand for udvalget for arbejdsmarked og integration i Varde Kommune, Anne Catherine Hoxcer Nielsen (S).

Særloven for ukrainere

Særloven omfatter alle ukrainere, der den 24. februar 2022 eller senere er rejst ud af Ukraine og inden afrejsen havde bopæl i landet.

Personer, der har haft status som flygtning i Ukraine, kan også få opholdstilladelse i Danmark.

Hvis man står i en situation, hvor et nært familiemedlem har fået ophold i Danmark, så kan man også få opholdstilladelse.

Normalt er flygtninge omfattet af integrationspakken, hvor de får en ydelse for at deltage i aktivering i samarbejde med jobcenteret, men den ordning får ukrainerne dispensation for i tre måneder, så de har mulighed for at falde til og komme sig, inden de skal søge arbejde.

Ukrainere, der kommer hertil, kan få ophold på et asylcenter, indtil de får opholdstilladelse efter særloven. De kan også indkvartere sig privat, hvis det er en mulighed. Når de har fået opholdstilladelse, vil Udlændingestyrelsen bestemme, hvilken kommune ukrainerne skal bo i.

Efter de tre måneders ophold som gæst kan man søge opholdstilladelse. Her bliver man fordelt efter en kvote, hvis man har behov for integrationsydelse.

Anne Catherine Hoxcer Nielsen formoder, at kvoten i Varde Kommune var fyldt op, da Viktoriia Shuman søgte, og netop derfor står der Svendborg Kommune på hendes opholdstilladelse.

- Vi vil selvfølgelig gerne have hjertet med os, men vi må også tænke på kommunens økonomi som helhed. Vi ved, at det, der hjælper i en krise, er at have et netværk omkring sig, men det her er en afvejning af kommunens økonomi, siger hun og opsummerer, at det i bund og grund handler om ressourcer.

Savner et kram fra os

På jobcenteret i Svendborg blev Viktoriia Shuman taget imod af en medarbejder, som udleverede et sygesikringsbevis og 2.400 kroer - såkaldte “køleskabspenge” til at købe mad for den første uge. Derefter får hun økonomisk hjælp fra Svendborg Kommune.

Viktoriia Shuman med sin 13-årige søn foran det sted i Svendborg, hvor de nu skal bo sammen med andre ukrainske flygtninge.
Viktoriia Shuman med sin 13-årige søn foran det sted i Svendborg, hvor de nu skal bo sammen med andre ukrainske flygtninge.
Foto: Privatfoto

Efter mødet kørte Rikke Christensen med ud til det bosted, som Svendborg Kommune har stillet til rådighed til ukrainske flygtninge.

Her fik de et værelse med en seng, en køjeseng og en lille kommode. Køkken og bad skal de dele med de andre flygtninge.

I Svendborg skal familien Shuman bo på dette værelse. Her har de en seng og en køjeseng, og så skal de dele køkken og bad med de andre ukrainske flygtninge.
I Svendborg skal familien Shuman bo på dette værelse. Her har de en seng og en køjeseng, og så skal de dele køkken og bad med de andre ukrainske flygtninge.
Foto: Privatfoto

- Viktoriia var ked af det og frustreret og spurgte flere gange om, hvorfor de ikke kunne blive hos os i trygge rammer, fortæller Rikke Christensen.

Torsdag aften skrev de to kvinder sammen, og Viktoriia Shuman gav udtryk for at have det okay, men at det var svært at vænne sig til.

quote

Det er sørgeligt, og jeg synes, det er en ærgerlig måde at behandle dem på, bare fordi systemet siger, at sådan er det

Rikke Christensen

- Hun skrev, at hun savnede at have os rundt om hjørnet til at give en krammer.

Skal være selvforsørgende på 20 timer

Byrådsmedlem Anne Catherine Hoxcer Nielsen forklarer, at flygtninge som Viktoriia Shuman kan blive boede i Varde Kommune, hvis ikke hun har brug for en økonomisk ydelse fra kommunen.

- Hvis man som voksen er selvforsørgende på 20 timer, må man gerne bo i Varde Kommune. Det ligger under særloven, for så behøver man ikke integrationsydelse. Så snart der er en ydelse indblandet, bliver man fordelt via en kvote, siger hun.

Problemet i Viktoriia Shumans situation er, at rengøringsjobbene var vikaransættelser, og derfor mener Rikke Christensen ikke, at de to jobs talte i kommunens system.

- Det er sørgeligt, og jeg synes, det er en ærgerlig måde at behandle dem på, bare fordi systemet siger, at sådan er det. Så tager man jo slet ikke hensyn til dem som mennesker, siger Rikke Christensen.