TV der bevæger dig

Kulturministeren er begejstret over planer om flygtningemuseum

Varde Museum vil fortælle historien om dengang, Oksbøl var Danmarks sjette største by.

Kulturminister Mette Bock er begejstret for ideen om et flygtningemuseum i Oksbøl. Foto: Ina Clausen, TV SYD

Onsdag besøgte kulturminister Mette Bock, (LA), Oksbøl. Hun er begejstet over Varde Museums planer om at etablere et flygtningemuseum om dengang, Oksbøl husede så mange flygtninge, at byen var Danmarks sjette største by målt på indbyggertal.

Da anden verdenskrig sluttede i foråret 1945, var der en kvart million tyske flygtninge i Danmark. Mange var civile borgere østfra, som flygtede fra krigens rædsler med den nådesløse sovjetiske Røde Hær i hælene. De rykkede frem fra øst imod det synkende Nazi-Tyskland.

I løbet af de første måneder i 1945 stod Danmark med 250.000 tyske flygtninge. Danskerne ønskede at internere dem og sende dem tilbage til Tyskland ved først givne lejlighed. Efter fem års verdenskrig med nazisterne var ingen tyskere i høj kurs noget steds. Derfor blev de interneret bl.a. i Oksbøl, som havde en stor militærlejr.

Det er en fantastisk ide.

Mette Bock, (LA), kulturminister

I løbet af få måneder boede 36.000 flygtninge bag lejrens pigtråd i Oksbøl, og det var forbudt for danskerne at have samkvem med dem. Det blev man staffet for.

Bag hegnet var der et lokalsamfund med skoler, kirke, politi, teater mv., ligesom man ser i nutidens flygtningelejre i f.eks. Mellemøsten.

Den ophørte med at eksistere i 1949.

I dag vil Varde Museum indrette et museum i lejrens gamle lazaret. Det skal fortælle nutidens mennesker om datidens flygtninge. Onsdag viste museumsdirektør Klaus Jensen området frem for kulturminister Mette Bock. Se et råklip fra rundvisningen her: 

01:38

Museumsdirektør Klaus Jensen fortalte kulturminister Mette Bock om planer om et flygtningemuseum i Oksbøl. 

Luk video

Kulturminister Mette Bock, (LA), synes, ideen med et flygtningemuseum er fremragende. Hør et klip med hende her: 

00:36

Kulturminister Mette Bock er begejstret over de nye museumsplaner i Oksbøl.

Luk video
Mere kultur